Zapečaćeni bakarni kanister nalazio se unutar krsta na kupoli od 100 metara

Krst na vrhu najveće mađarske crkve, veličanstvene katedrale Ostrogon, skrivao je 176 godina staru vremensku kapsulu koja je pronađena tokom obnavljanja crkve ove godine.

Zapečaćeni bakarni kanister nalazio se unutar krsta na kupoli od 100 metara, najvišoj u Mađarskoj, koja je preživela bombardovanje tokom Drugog svetskog rata. Kontejner je takođe teško oštećen gelerom, ali kada su ga otvorili, istoričari su otkrili dokumente u gotovo savršenom stanju koji se odnose na izgradnju katedrale.

Čaba Torok, direktor katedralne riznice, rekao je da su listovi ukazivali na vreme kada je crkva građena od 1822. godine nadalje. Cilindričnu kapsulu stavili su u krst 1845. godine nadbiskup Jozef Kopčsi i glavni arhitekta Jozef Hild, koji je preuzeo dužnost nakon što je njegov prethodnik ubijen.

IZVOR: YT / b/60

- Nadbiskup Kopači znao je da za života neće moći da dovrši gradnju, pa je po završetku krsta želeo da ostavi sećanja na graditelje i na to doba - rekao je Torok.

Najbolji trenutak bio je kada su pronašli dokumente: jedan koji prikazuje prekretnice u izgradnji i knjigu koja sadrži imena sveštenih lica i parohija.

- Poslednji put su ih dodirnule ljudske ruke kada su ih tamo postavili pre 176 godina, pa smo nekako osetili iznenadnu povezanost sa tim vremenom- rekao je.

- Nažalost, u kapsuli nismo pronašli nijedan novčić iz tog perioda, tako da nije bilo ničega što bi pomoglo da se plati obnova - dodao je uz osmeh.

Katolička katedrala sagrađena je na Castle Hillu, gde je crkva prvi put osnovana pre više od 1.000 godina. Njena gvozdena kupola sagrađena je u Beču i na baržama se nosila niz Dunav. Za njeno osvećenje 1856. godine mađarski kompozitor i pijanista Franz List sastavio je misu. Ali katedrala još uvek nije završena, a glavni trijem i enterijer su završeni tek kasnije u 19. veku.

Nova vremenska kapsula mogla bi se staviti u krst za buduće generacije. Ali njegov bakarni poklopac biće zapečaćen 30. juna.

Autor: redportal.rs

#Katedrala

#Mađarska

#Vremenska kapsula

#krst