Počivaće u Podgorici

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije biće sahranjen po sopstvenoj želji u kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. Sahrana će se održati u nedelju, 1. novembra.

Ovaj hram je svetinja koju je sagradio mitropolit Amfilohije sa svojim sveštenstvom, monaštvom i vernim narodom Crne Gore. U pitanju je glavni i najveći pravoslavni hram u Podgorici. Kao saborna crkva, središnji je hram Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve.

- Blaženopočivši mitropolit će danas u toku dana biti prenet na Cetinje i u Cetinjskom manastiru će sutradan, 31. oktobra, na praznik Svetog Petra Cetinjskog, u 9 časova biti služena Sveta zaupokojena liturgija. Istog dana u 13 časova biće svečani ispraćaj zemnih ostataka mitropolita Amfilohija iz Cetinjskog manastira za Podgoricu, gde će biti molitveno dočekane u 14 časova u Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici - navodi se u saopštenju MCP.

Svetom arhijerejskom zaupokojenom liturgijom će načalstvovati Njegova svetost patrijarh Irinej sa više arhijereja.

- Nakon liturgije će biti služeno opelo i obavljena sahrana. Blaženopočivši mitropolit Amfilohije, po svojoj sopstvenoj želji će biti sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici u grobu koji je pripremljen za njegovog života - ističe se u saopštenju.

Sve do sahrane mitropolita Amfilohija narod će u molitvenom mimohodu moći da se pokloni mitropolitovom odru.

Autor: redportal.rs

#Hram Hristovog Vaskrsenja

#Mitropolija crnogorsko-primorska

#Podgorica

#mitropolit Amfilohije

#sahrana