Vodi se računa o tržištu rada 😁

REPUBLIKA SRPSKA: Mali maturanti u Republici Srpskoj prilikom izbora zanimanja na raspolaganju će imati i nekoliko novih smerova. Među njima su i zanimanje tehničar multimedija, kao i operater savremenim tehnologijama, rekli su za Nezavisne direktori srednjih škola u RS.

Pravilnik o planu upisa za narednu školsku godinu, koji je objavljen u Službenom glasniku RS, sadrži broj odeljenja i učenika po smerovima, odnosno zanimanjima koji se planiraju za upis u školskoj 2021/2022. godini.

Ljuban Bajić, predsednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije i direktor Građevinske škole, ističe za Nezavisne da će u narednoj školskoj godini imati 2 nova zanimanja, i to fasader i monter suve gradnje - moler. Kako je rekao:

Dobili smo saglasnost nadležnih, tako da u narednoj školskoj godini planiramo da upišemo po 12 đaka, jer je ovaj kadar i te kako potreban tržištu rada. Ovaj posao je dobro plaćen, poslodavcima je uvek potreban ovaj kadar, a postoji i mogućnost da samostalno rade.

Sanela Praštalo, direktorka Politehničke škole u Banjaluci, ističe da će oni u novoj školskoj godini imati novi smer, a to je tehničar multimedija. Rekla je:

U saradnji s Privrednom komorom RS i Udruženjem poslodavaca odlučili smo da od naredne školske godine ponudimo novi smer, četvrti stepen, koji će imati jedno odeljenje, a koje će brojati 24 učenika.

Da će se od naredne školske godine pred đacima naći novi smerovi, potvrdila je i Kristina Mrđa, direktorka Tehničke škole u Banjaluci, te saopštila:

Od sledeće školske godine imamo 2 nova zanimanja, operater savremenim tehnologijama i mehaničar mehatronike, pneumatike i hidraulike.

Duško Đurić, predsednik Aktiva direktora srednjih škola regije Bijeljina, istakao je:

Mi u narednoj školskoj godini nastavljamo s upisom zanimanja koja su tražena na tržištu rada, a koja se prvenstveno odnose na Tehničku školu, koja obrazuje zanatlije koje odgovaraju tržištima rada.

Dodao je da na području ove regije neće biti noviteta u odnosu na ranije, samo što će u narednom periodu biti akcenat na građevinskom sektoru. Đurić kaže da što se tiče njihove regije, nisu imali potrebu za novim zanimanjima, jer su te potrebe u ranijim periodima realizovali.

Autor: Dajana Vujatović / redportal.rs

#mala matura

#mali maturanti

#maturanti

#nova zanimanja

#zanimanja

#ŠKOLA