Sprovedeno istraživanje

Nakon nešto manje od godinu dana od početka pandemije koronavirusa, svetsko tržište raspolaže sa nekoliko vrsta vakcina za imunizaciju i zaštitu stanovništva od ove opake bolesti.

Od pojave vakcine nesprestano se priča o njenoj efikasnosti protiv koronavirusa kao i neželjenim dejstvima.

Kada je u pitanju ruska vakcina Sputnjik V njena efikasnost iznosi 97,6 % prema rezultatima analize podataka oko 3,8 miliona vakcinisanih Rusa, saopštio je Ruski fond za direktna ulaganja (RDIF), aprenosi Blic.

Istraživanje je rađeno nad stanovništvom koje je primilo obe doze vakcine u periodu od 5. decembra 2020. godine do 31. marta 2021. godine. Incidencija koja je zapocela 35. dana nakon 1. vakcine iznosila je samo 0,027 odsto.

Foto: Unsplash.com

Rezultati studije koji su sprovedeni u Abu Dabiju pokazali su da kineska vakcina kompanije Sinofarm za 93 % smanjuje mogućnost da osoba zaražena koronavirusom završi u bolnici, a za 95 % smanjuje rizik od smeštanja na intenzivnu negu.

Istraživanje je pokazalo značajno smanjenje stope novih slučajeva koronavirusa među ljudima koji su primili 2. dozu vakcine.

Prema analizi Centra za javno zdravlje Abu Dabija većina onih koji su zaraženi nakon 1. doze imali su blage simptome i nije im bila potrebna hospitalizacija, prenosi portal National News iz UAE.

U studiji se navodi da vakcina Sinofarma pruža imunitet najmanje 6 meseci, ali da su neophodna nova istraživanja po tom pitanju.

Autor: redportal.rs / blic.rs

#Sinofarm

#Sputnjik V

#Vakcina

#koronavirus