Snimak poletanja može se pratiti uživo preko Jutjuba

Danas je dugo očekivani dan, kada će NASA napokon pokušati da upravlja minijaturnim helikopterom Indženuiti iznad tla planete Mars, što bi bio 1. kontrolisani let letelice na drugoj planeti.

Program za let ovog helikoptera teškog 1,8 kilograma unapred je napravljen, tako da je letelica autonomna. Prema tom programu, Indženuiti bi trebalo da se sporo spusti sa visine od 3 metra na površinu Marsa, da leti 30 sekundi, nakon čega bi trebalo da se zarotira i krene u spuštanje na tlo na svoja 4 stubića.

Ovaj let je trebalo da bude održan još pre nekoliko dana, ali je tom prilikom odložen, o čemu više možete pročitati u sledećem članku:

Današnji let je trebalo da počne u 8.30, ali podaci o njemu do NASA neće stići pre 11.30 časova. Probni let će se obaviti na oko 280.000.000 kilometara od Zemlje, na dnu velikog basena koji se zove krater Jezero. Uspeh će najviše zavisiti od kvaliteta autonomnog, unapred napravljenog programa leta Indženuitija.

-Momenat koji naš tim čeka je vrlo blizu - rekla je menadžerka projekta Indženuiti Mimi Aung.

Probni let Indženuitija možete pratiti na sledećem snimku uživo, koji će prenositi sam čin poletanja:

IZVOR: YT / PBS NewsHour

Helikopter je transportovan na Mars pomoću rovera Prezervans, koji je još 18. februara sleteo u krater Jezero, nakon što je prešao put koji je trajao čak 7 meseci. Iz NASA se nadaju da će dobiti fotografije i video snimke leta sa kamera nameštenih na helikopteru, ali i sa rovera Prezervans, koji je parkiran 76 metara daleko od lokacije na kojoj će probni let biti izvršen.

Ukoliko probni test uspe, Indženuiti će napraviti još nekoliko dužih letova narednih nedelja, iako će mu između svakog leta biti potrebno 4 do 5 dana pauze, kako bi napunio baterije.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#helikopter mars

#helikopter marsa

#helikopter marsu

#letelica mars

#letelica marsa

#letelica marsu