Svemir je carstvo tišine... sa dobrim razlogom 💀

Verovatno ste čuli za Fermijev paradoks, ali ako niste obrazložićemo:

Sudeći prema velikoj verovatnoći da vanzemaljski život postoji (zbog same veličine univerzuma) zašto nas niko do sada nije kontaktirao? Ako postoji veliki broj civilizacija oko nas, na različitim stadijumima razvoja, zašto nas bar jedna dovoljno razvijena civilizacija do sada nije kontaktirala?

Odgovori na ovaj paradoks idu od optimizma do apsolutno zastrašujućih hipoteza. Može biti da samo nismo dovoljno dugo tragali, detaljno gledali ili da jednostavno ne emitujemo još uvek dovoljno veliki trag da bi nas spazili. Sa druge strane, može biti da nijedna civilizacija nikada neće stupiti u kontakt sa nama jer taj stupanj tehnološkog razvoja, potreban za međuzvezdane letove, neumitno vodi i ka sposobnosti za samouništennje - tj. niko nas nije kontaktirao jer su se sve civilizacije samouništile pre no što su dostigle sposobnost kontakta.

Tu na samoj ivici tamnih i strašnih teorija zašto nema kontakta, nalazi se jedna hipoteza po imenu Teorija tamne šume odnosno Dark forest teory.

Po njoj, svaki život teži da se održi u "životu" i mi nikako ne možemo znati intencije drugih vanzemaljskih bića. Neke mogu biti altruističke, druželjubive, dok druge mogu biti ratoborne i neprijateljske. Čak iako sam život van Zemlje nije neprijateljski, i dalje će se širiti u univerzumu gde su resursi konačni, čime se drastično povećava mogućnost konflikta sa drugima kojima su ti resursi takođe potrebni.

Sobzirom na ove faktore, inteligentnim oblicima života ostaje samo jedan sigurni potez bez posledica: istrebljenje svih drugih oblika života pre no što postanu pretnja.

Kako je pojašnjeno u istoimenoj Sci-fi knjizi Tamna šuma:

Svemir je tamna šuma. Svaka civilizacija je naoružani lovac, koji se šunja kroz krošnje, šiblje i drveće kao duh - nežno pomerajući grane koje mu blokiraju put dok se kreće bez ikakvog zvuka. Čak je i samo disanje usporeno i tiho. Lovac mora da bude oprezan, jer svugde u šumi su lovci poput njega. Ako nađe drugi život, tj. drugog lovca, anđela ili demona, nežno novorođenče ili suvog starca, vilu i božanstvo, postoji samo jedna stvar koju može da učini - da ga ubije.
U ovoj šumi, pakao su drugi. Večna pretnja da će svaki život koji obznani svoje postojanje, biti istog trena obrisan. Ovo je realnost kosmičke civilizacije. To je odgovor na Fermijev paradoks.

Mora se naglasiti, da ovo ne znači da ne čujemo druge civilizacije jer su one sve uništene. Distance su suviše velike i energija potrebna da se učini bilo kakav pokret ka dalekoj tački u svemiru zahteva enormne resurse.

Ukratko, iako je eleminicajija najpraktičniji potez, tišina je još pametnija.

Autor: redportal.rs

#Dark Forest

#Frmijev paradoks

#Galaksije

#Kontakr

#Kontakt

#Svemirci

#Teorija Tamne šume

#Univerzum

#Vanzemaljci

#svemir

#tehnologija