Kako iz savremenog ugla izgledaju pohotnici? 😏

Međunarodna izložba Hipermoderni Dante otvorena je 14. aprila 2021. u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu. Povod za njeno otvaranje je 700 godina od smrti Dantea Aligijerija.

Beograd je njena prva stanica, dok će biti izložena u Atini, Pragu, Moskvi, Madridu i Londonu.

Na otvaranju su govorili NJ. e. Karlo Lo Kašo, ambasador Republike Italije u Srbiji; Roberto Činkota, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu; Danijela Vanušić, pomoćnica ministra kulture i informisanja za zaštitu kulturnog nasleđa i digitalizaciju. Putem video-linka obratio se i kustos izložbe profĐorđo Bači. Događaju je prisustvovao i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Italijom Jovan Palalić. Otvaranje izložbe je emitovano uživo na Jutjub kanalu Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

Foto: Redportal.rs/Redportal.rs

Foto: Redportal.rs/Redportal.rs

IZLOŽBA ILUSTRACIJA HIPREMODERNI DANTE 🎆

Izložba ilustracija Hipermoderni Dante predstavlja pregled dela 5 savremenih umetnika: Toma Filipsa, Monike Bajzner, Mima Paladina, Emilijana Poncija i Paola Barbijerija.

Foto: Redportal.rs/Redportal.rs

Devet serigrafija Toma Filipsa otkrivaju originalni jezik koji sjedinjuje neposrednost pop umetnosti i profinjenu potragu za izražajnim sredstvima. U delima oslikanim jajčanom temperom Monike Bajzner, prve žene umetnice koja je u celosti ilustrovala Božanstvenu komediju, svaki detalj je brižljivo stavljen pod lupu, što omogućava aktivno promišljanje jedne figurativne tradicije koja u svojoj krajnosti obuhvata i Đovanija di Paola. 

Foto: Redportal.rs/Redportal.rs

Mimo Paladino koristi crtež, iznova osmišljen u eksperimentalnom ključu, kako bi pronikao u arhaične korene Danteovog speva, iščitavajući Danteove stihove iz ugla vlastite umetničke poetike. Paolo Barbijeri usaglašava tradiciju sa inovacijom, originalne skice u crnom se preobražavaju u konačne raznobojne štampe na kojima su prikazani fantastični prizori sa do sada neviđenim interpretativnim scenarijom. Emilijano Ponci se pak u potpunosti prepušta digitalnom mediju, stvarajući ambijente nadrealne prirode sa uznemiravajućim prizvucima, koji iznova aktualizuju Dantea u jednoj otuđenoj današnjici.

Foto: Redportal.rs/Redportal.rs

Izložbu organizuju Ambasada Italije u Beogradu i Italijanski institut za kulturu. Osmislili su je Društvo Dante Aligijeri i Udruženje italijanista, dok ju je priredio prof. Đorđo Bači u saradnji sa Marčelom Čikutom i Albertom Kazadeijem, a realizovao Art Media Studio iz Firence, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije.

Foto: Redportal.rs/Irena Nuhanović

Izložba će u Beogradu biti otvorena za posetioce od 15. aprila do 12. maja 2021, i to od ponedeljka i petka od 10.00 do 19.00 časova.

Autor: redportal.rs

#Hipermoderni Dante

#Izložba

#dante

#dante aligijeri