To je najavio predsednik Finske Sauli Niniste

Finska bi potencijalno mogla biti domaćin sastanka ruskog predsednika Vladimira Putina i američkog predsednika Džoa Bajedena.

- Finska je uvek nudila svoje dobre diplomatske usluge. S obzirom na ovaj potencijalni sastanak, spremnost da se organizuje bila je predstavljena obema stranama - rekao je ured predsednika, odgovarajući na pitanje, može li Finska ponovo ponuditi Helsinki ili drugi finski grad za sastanak lideri dve zemlje.

Kancelarija je objasnila da je predlog dat pre nekog vremena, a ne tokom razgovora finskog i ruskog lidera u utorak. Prema pres-službi šefa američke administracije, Bajden je u intervjuu Putinu u utorak izneo ideju o održavanju rusko-američkog samita na teritoriji treće zemlje. Kremlj je primetio da su strane izrazile spremnost da nastave dijalog o najvažnijim oblastima osiguranja globalne bezbednosti.

Istog dana održan je telefonski razgovor Putina iNinistea, gde je ruski lider rekao finskom kolegi o svom razgovoru sa Bajdenom i o planiranom sastanku dvojice predsednika.

U julu 2018. godine u Helsinkiju je održan rusko-američki samit u okviru kojeg su vođeni prvi punopravni pregovori između ruskog predsednika Vladimira Putina i tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa. Pored toga, u finskoj prestonici su u nekoliko navrata vođeni rusko-američki pregovori o kontroli naoružanja.

Autor: redportal.rs

#Finska

#SAD

#rusija

#sastanak