Šta na temu mirnog razlaza kažu zvaničnici EU, a šta BiH političari?

Godinama unazad se održava samit Brdo-Brioni na kom se dogovaraju dalji tokovi saradnje između zemalja Zapadnog Balkana. Zbog situacije sa koronavirusom i dalje nije poznato kada će se samit održati.

Po pričama koje možemo čuti od regionalnih političara najveću disfunkcionalnost od svih zemalja pokazuje Bosna i Hercegovina koja zbog svog uređenja i etničkih problema kostantno stagnira, a nekad i nazaduje. Ono što se pominje kao rešenje je miran razlaz entiteta.

Zemlje koje učestvuju na samitu su: Slovenija, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i predstavnici takozvanog Kosova, kao i predstavnik EU. Kako pišu Nezavisne.com predsednik Slovenije Borut Pahor se već raspitivao o mirnom razlazu BiH, a ni u Evropskoj uniji više ne pokazuju burnu reakciju na pomen toga.

Na ovogodišnjem samitu gost bi trebao da bude i francuski predsednik Emanuel Makron koji je već postavaljao pitanje o Bosni Hercegovini i naglasio:

Ako ste zainteresovani za ovaj region, prvo pitanje nije ni Severna Makedonija ni Albanija, već Bosna i Hercegovina. Bosna i Hercegovina je tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku. Ona se suočava s problemom džihadista povratnika.

Da Pahorovo pitanje o razlazu nije samo špekulacija potvrdio je i hrvatski član predsedništva Željko Komšić, a iz SDA se sve više mogu čuti one stare glasine da od razlaza mirnim putem nema ništa. Ove reči predstavnika SDA u Republici Srpskoj su shvaćene ozbiljno pa je predsednik PDP Branislav Borenović pisao zvaničnicima EU o pretnjama SDA kako drugim narodima u BiH tako i celoj Evropi.

Srpski član predsedništva Milorad Dodik je o temi mirnog razlaza rekao:

Sve je više ljudi s kojima razgovaram na temu mirnog razlaza, ali poštujući i uvažavajući diplomatsku kulturu nikada neću otkriti imena. Pomenuti razgovor nije jedini o kome pričamo na taj način i toga je sve više. Vreme ću upotrebiti da dođemo u poziciju da se mirno raziđemo.

Autor: Nezavisne.com / Redportal.rs

#BiH

#Samit

#brdo-brioni