Iz Prištine stiže pokušaj ugrožavanja opstanka bratstva manastira

Prethodnih dana u prištinskim medijima pojavile su se optužbe na račun igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića koje govore o njegovoj navodnoj umešanosti u ratne zločine na prostoru Kosova i Metohije u toku ratova krajem 90-ih godine prošlog veka.

Naime, izvesna organizacija pod nazivom Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda, sa sedištem u Prištini, zatražila je da se protiv njega pokrene istraga zbog tvrdnji da je navodno učestvovao u zločinima nad albanskim življem pre više od 20 godina.

Povodom ovih optužbi oglasio se i sam iguman Sava Janjić, odgovorivši putem svog Tviter naloga citatom iz Biblije svima koji ga prozivaju za učešće u navodnim ratnim zločinima na sledeći način:

- Blaženi ste kada vas sramote i progone i lažući govore protiv vas svakojake rđave reči, zbog mene. Radujte se i veselite se, jer je velika plata vaša na nebesima. (Mt 5:11-12)

Nakon toga oglasila se i Kancelarija za Kosovo i Metohiju, koja je takođe osudila napade na igumana manastira Visoki Dečani kao skretanje pažnje sa suštine, a to je ugroženost tog i svih drugih svetih pravoslavnih mesta na prostoru južne srpske pokrejine.

Danas se povodom optužbi na račun Save Janjića oglasila i Srpska pravoslavna crkva, čije saopštenje prenosimo u celosti:

- Medijske objave o krajnje neosnovanim i zlonamernim optužbama minorne prištinske (ne)vladine organizacije protiv arhimandrita Save Janjića, igumana manastira Visokih Dečana, kao i u celoj javnosti, i u Srpskoj Patrijaršiji su primljene sa indignacijom.

Jasno je da se radi o napadu na dečansku svetinju i pokušaju ugrožavanja samog opstanka bratstva Visokih Dečana, pa samim tim i monaštva u ostalim srpskim pravoslavnim svetinjama i preostalog srpskog življa na Kosovu i Metohiji.

Još jednom ističemo i sa ponosom ponavljamo da je dečanski manastir sa svojim igumanom i bratstvom tokom cele svoje istorije, a posebno tokom ratnih 90-ih godina 20. veka, predstavljao utočište za brojne stradalnike bez obzira na veru i naciju. Kao takvi oni služe sa ponos ne samo svojoj matičnoj Eparhiji raško-prizrenskoj nego čitavoj Srpskoj Crkvi.

Autor: redportal.rs

#Sava Janjić

#decani

#decanima

#savu janjica