Rasprava oko rodnog identiteta 🤯

Nedavno u intervjuu za Vogue Emili Ratajkovski je objavila da je trudna. Poznata manekenka je otkrila i da njen suprug Sebastijan Ber-Meklard i ona ne žele da znaju za pol deteta dok ono ne napuni 18 godina, a onda će im ono samo reći.

Na Tviteru je @sarabesnara prokomentarisala upravo ovo njenu izjavu, a nakon ovog tvita mnogi tviteraši su osudili Emili zbog te izjave:

- Sve je to super, ali biologija kaže nešto drugo.

IZVOR: TW / @sarabesnara

- Mislim sve je to super, ali vi "gender identity" gradite na tome da li će vas društvo osuđivati ako se šminkate ili ne, kako se oblačite, koju frizuru nosite, a koncept roda iako uslovljen socijalnim konstruktima je mnogo više od toga i sloboda se sastoji u tome da te stvari ne budu bitne.

- Npr. recimo neko je muško ali oseća se kao žena zato što voli da nosi haljine i šminka se, što je suludo jer su i haljine i šminka društveno obeležene kao "ženske" stvari i prilično površni kvalifikatori za određivanje rodnog identiteta možeš biti muško i koristiti "ženske" stvari.

- Ako se rod definiše zamenicama i rodnim ulogama, rod postoji samo kao koncept koji pomaže društvu da se snađe u okvirima svog postanka i sva ta "pravila" su više orijentiri nego nešto što zaista postoji van ljudskog uma i iako utiče na svest i percepciju nije stvarna kategorija.

- Moja poenta jeste da svaki rodni identitet nosi sa sobom okvire na relaciji muško-žensko i da stvarna sloboda nije u grubom definisanju niti u potpunom negiranju postojanja roda kao kategorije već u tome da to ne bude bitno i da se stvari ne definišu striktno kao muške/ženske.

Kako vam se dopada ova analiza rodnog identiteta?

Pre par dana, Emili je ponovo iznenadila javnost objavom obnažene fotografije uz opis da je u 20. sedmici trudnoće i da upoznaje svoje novo telo.

View this post on Instagram

20 weeks 🤍 getting to know my new body

A post shared by Emily Ratajkowski (@emrata) on

IZVOR: IG / emrata

Autor: redportal.rs

#Trudnoca

#beba

#emili ratajkovski

#pol

#rodni identitet

#tviter