Epidemiološka slika se stabilizuje

U poslednja 24 časa u Srbiji je registrovano još 3.625 slučajeva zaraze koronavirusom. Toliko je, naime, bilo pozitivno od ukupno 16.055 osobe testirane u prethodnom danu.

Od prethodnog preseka, od posledica izazvanih koronavirusom na teritoriji Srbije preminula je, nažalost, još 41 osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta Batut, u zdravstvenim ustanovama širom Srbije trenutno se na respiratoru nalazi 265 pacijenata. To znači da se trend blagog pada broja pacijenata na veštačkoj ventilaciji nastavlja.

Podsećamo da su dosadašnji crni rekordi 7.999 pozitivnih, 353 pacijenta na respiratoru i 69 preminulih ljudi u jednom danu, dok su juče brojevi iznosili: 3.615 pozitivnih slučajeva, 267 pacijenata na respiratoru i 42 preminule osobe.

Proces imunizacije u Srbiji za sada protiče u najboljem redu, prema rečima stručnjaka. Broj revakcinisanih osoba na teritoriji cele države je veći od 1.000.000, što Srbiju čini 2. zemljom u Evropi po procentu revakcinisanog stanovništva, odmah iza Monaka.

Za sutra je najavljena nova sednica Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa, na kojoj će biti reči o analizi epidemiološke slike, kao i o potencijalnom ublažavanju mera.

Nakon poruke Evropskog suda za ljudska prava o tome da je obavezna vakcinacija legalna, ministarka pravde Maja Popović izjavila je danas nakon razgovora sa premijerkom Anom Brnabić da će uskoro u Srbiji biti doneta odluka o tome kako će naša država regulisati ovo pitanje.

Premijerka je, sa druge strane, kazala kako za sada nema potrebe razmišljati o obaveznoj vakcinaciji, jer je još uvek dobtovoljni odziv građana veliki.

Autor: redportal.rs

#Covid19

#broj zaraženih

#korona

#korona izveštaj

#korona presek

#kovid

#obolelih

#preminulih

#umrlih