Austrijski kancelar veliki zagovornik korišćenja svih vakcina

Kancelar Austrije Sebastijan Kurc još jednom je ponovio svoje snažno zalaganje za nabavku ruske vakcine Sputnjik V, zbog velikih benefita koji bi građani Asutrije od toga mogli imati, u vidu ubrzanja procesa vakcinacije.

Kao pozitivne primere Sebastijan Kurc je naveo Srbiju i Mađarsku, koje koriste vakcine različitih proizvođača širom sveta kako bi što brže imunizovali svoje stanovništvo.

- Postoji već više zemalja koje koriste Sputnjik vakcinu, kao što su Mađarska i Srbija, koje su zahvaljujući tome u prednosti u procesu vakcinacije. To spasava živote i vraća slobode građanima - rekao je on.

Kurc je, odgovarajući na pitanja građana putem Instagrama, objasnio da nedostatak vakcina nije stvar nedostatka novca, jer je Austrija spremna da izdvoji koliko god novca da je potrebno za nabavku većih doza cepiva.

- Imamo ponudu nabavke 1.000.000 doza Sputnjik V vakcina. To bi nam značajno pomoglo. Ja se zalažem za taj dogovor, a trenutno se u vladi usaglašavamo oko toga. Milion doza bi značajno ubrzalo naš plan vakcinacije - naglasio je Kurc.

Odgovarajući na pitanje o odobrenju koje Evropska agencija za lekove treba da donese što se tiče ruske vakcine, on je odgovorio da je već poznat njegov stav o preteranoj sporosti te institucije i da on ne želi da dozvoli da građani Austrije trpe zbog nečije neažurnosti.

Kurc je naglasio da se zalaže za što bržu vakcinaciju i otvaranje granica i privrede, kako bi se svi što brže vratili normalnom životu. Takođe je izrazio ohrabrenje vešću da je kraj pandemije blizu i rekao kako će u Austriji svi koji to budu želeli moći da se vakcinišu u roku od 100 dana, kada potrebna količina vakcina bude pristigla u tu zemlju.

On je takođe podsetio da preko 5.000.000 Austrijanaca želi da se vakciniše, dok je do sada to učinilo 1.300.000 građana.

Autor: redportal.rs

#austrijski kancelar

#austrijskig kancelara

#austrijskom kancelaru

#kancelar austrije

#sebastijan kurc

#sebastijana kurca