U podzemnom skladištu pronađeno je 80 ručnih bombi, 26 kg metaka, kao i oko 800 artiljerijskih granata i devet vazdušnih bombi

Češka policija otkrila je tajno skladište municije u kući pljačkaša grobova. Ovo je objavljeno u utorak, 6. aprila, na veb stranici češke policije.

Skladiše je pronađeno u kući u selu Ostopovice u blizini grada Brna na jugoistoku zemlje. Prema rečima portparola policije Davida Haloupke, kuća je pripadala pljačkašu gorbova. Skladište je slučajno otkriveno kada su policajci stigli u kuću kako bi bili svedoci smrti čoveka iz prirodnih razloga.

U podzemnom skladištu pronađeno je 80 ručnih bombi, 26 kg metaka, kao i oko 800 artiljerijskih granata i devet vazdušnih bombi.

Poznato je da je vlasnik ove kolekcije vodio tajni način života. Iskopao je oružje i municiju sa zemlje u blizini svog prebivališta - u šumama i poljima na istoku zemlje, gde su se na kraju Drugog svetskog rata vodile žestoke frontvoske borbe nacista i Crvene armije koja je napredovala ka zapadu.

Prema rečima predstavnika odeljenja, opasna kolekcija bi mogla eksplodirati svakog trenutka od najmanje vatre. Eksplozija bi mogla da uništi susedne kuće, kao i druge objekte. Mnoge granate i vazdušne bombe zarđale su od toga što su dugo bile u zemlji.

Demineri su uništli municiju. Neke granate i vazdušne bombe detonirane su nedaleko od mesta otkrivanja, jer je njihov transport do mesta detoniranja bio rizičan.

Autor: redportal.rs

#bombe

#granate

#pljačkaš grobova

#skladište

#češka