Topljenje glečera imaće nesaglediv uticaj na našu klimu 😨

Pine Island Glacier je region brzo tekućeg leda koji izlazi iz regiona zapadnog Antarktika i površine je dva puta veće od površine Britanskih ostrva. Glečer je posebno veliki razlog za brigu, jer gubi led većom brzinom nego bilo koji drugi led na Antarktiku.

Pine Island glečer zajedno sa susednim Thwaits glečerom su odgovorni za oko 10% trenutnog rasta nivoa mora na planeti.

Već duže vremena naučnici upozoravaju da bi otopljavanje leda u ovom regionu moglo da dostigne kritičnu tačku posle koje se glečeri nikada ne bi mogli oporaviti. Ta stopa otapanja bi dovela do kompletnog kolapsa celog zapadnog pokrivača leda na Antarktiku, u kome se nalazi dovoljno leda da podigne nivo mora za čak 3 metra.

Sada, po prvi put, istraživači sa Univerziteta Northumbria su pokazali da se to upravo i događa.

Nalazi opsežne studije su objavljeni u časopisu The Cryosphere.

Koristeći se najmodernijim modelima kretanja leda koji su razvili naučnici na Northumbria univerzitetu (glaciology research group), tim je razvio tehnike koje im omogućavaju da detektuju nepovratne tačke topljenja i pomeranja leda u glečerima.

Za Pine Island glečer, studija je pokazala da on poseduje bar tri različite kritične tačke. Treći i poslednji bi pokrenuo bespovratno urušavanje glečera i do njega bi došlo u slučaju rasta temperature mora za samo 1,2 stepena Celzijusovih.

Istraživači sumnjaju da će promene putanja vetrova i promene u strujanju vode sve više izlagati glečere toplim vodama na sve duže i duže vreme - zbog čega će ta kritična promena u temperaturi vode biti i ostvarena.

Kako objašnjava doktor Sebastijan Rozijer, član tima sa Univerziteta Northumbria:

Pitanje potencijala ovog regiona da pređe tačku bez povratka je bilo tema debate i u prošlosti. Ali naša studija je prva koja potvrđuje sve strahove. Mnoge kompjuterske simulacije širom sveta pokušavaju da predvide kako će promena klime uticati na led zapadnog Antarktika, ali identifikacije tačke nakon koje će se oni povlačiti je teška stvar. I stoga naš sistem merenja je važan korak napred u daljem proučavanju i razumevanju situacije na Antarktiku. Jer nalazi su, zaista, zabrinjavajući. Ako glečer pređe u konstatno opadanje i povlačenje, skok nivoa mora bi se merio u metrima. I kada bi krenuo ne bi bilo načina da ga zaustavimo...

Autor: redportal.rs

#Glečeri

#LED

#Nauka

#Nivo mora

#Okeani

#Otapanje

#antarktik

#ekologija

#klima

#more

#životna sredina