Smrtni slučaj starijeg pacijenta nije povezan sa vakcinom, tvrdi Ministarstvo zdravlja

PODGORICA: Prema saopštenju Ministarstva zdravlja te zemlje, u Crnoj Gori će biti nastavljeno vakcinisanje Astra Zenekom, prenose podgorički mediji.

U saopštenju stoji i obaveštenje da za sada nema nikakvih dokaza za tvrdnje da je ova vakcina povezana sa smrću pacijenta starijeg od 80 godina, koji je pritom imao i druge zdravstvene probleme, što ga je činilo pripadnikom veoma ugrožene kategorije stanovništva.

Komisija za analizu neželjenih događaja nakon vakcinacije crnogorskog Instituta za javno zdravlje ispituje moguću povezanost pomenutog smrtnog ishoda sa brojnim zdravstvenim rizicima i pridruženim bolestima koji su mogli rezultirati naglom i iznenadnom smrću, kao i da li vakcinisanje cepivom Astra Zeneka ima bilo kakvu ulogu u tome, navodi se u saopštenju.

- Za sada nema povezanosti sa vakcinacijom. Dok se ne dokaže jasna veza, vakcinacija se nastavlja - saopšteno je iz Instituta, preneo je portal RTCG.

Podsećamo da je Evropska agencija za lekove još 18. marta izašla u javnost sa rezultatima detaljne studije svih navodnih slučajeva tromba izazvanih vakcinom Astra Zeneka, tvrdeći da ove poteškoće u zgrušavanju krvi nisu povezane sa britansko-švedskim cepivom.

Sličan stav još ranije je iznela Svetska zdravstvena organizacija, koja je naglasila da potencijalna društvena korist od vakcine Astra Zeneka višestruko premašuje potencijalne rizike po zdravlje pojedinaca.

Potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović u toku prošle nedelje vakcinisao se upravo Astra Zenekom, o čemu više možete pročitati na u tekstu ispod:

Autor: redportal.rs

#astra zeneka crna gora

#astra zeneka crnoj gori

#neželjeni efekti vakcine

#nusefekti vakcinacije

#umro od vakcine

#vakcina opasna