Student prava, slikar, pesnik...

Od kraja marta pa sve do juna, svaki dan u Srbiji budi sećanje na neku srušenu zgradu, palog ratnika, ili nevinu žrtvu stradalu u toku NATO agresije na našu zemlju 1999. godine.

Godišnjice se nižu, a sećanja blede, jer vreme čini svoje. Međutim, postoje neke stvari koje se nikada ne mogu zaboraviti.

Jedna od takvih jeste i pogibija Dejana Mančića, 23-godišnjeg studenta prava i mladog pesnika iz Niša, koji je kao dobrovoljac, na proleće 1999. godine, krenuo na Kosovo i Metohiju da pruži svoj doprinos u odbrani zemlje.

Poginuo je 4. aprila na planini Grebnik kod Peći, u napadu NATO snaga na položaje naše vojske zabranjenim kasetnim bombama.

IZVOR: YT / RTS Kvadratura kruga - Zvanični kanal

Jedan mladi život je prekinut, a i dan danas brojni svedoci govore o multitalentovanom mladom Dejanu Mančiću, slikaru i pesniku, budućem pravniku, koji je mogao da postigne mnogo toga u svom životu.

O tome naročito svedoče njegovi roditelji Slavica i Stanimir Mančić, koji su još 2000. godine u saradnji sa institucijama Grada Niša osnovali Fondaciju Dejan Mančić, sa ciljem podrške mladim pesnicima, slikarima, umetničkim fotografima i svim drugim mladim umetnicima sličnim Dejanu.

Njegov otac i majka pojavili su se pre nekoliko godina i u emisiji Kvadratura kruga, govoreći o svom sinu i mestu koje njegova slika zauzima u spomen sobi Muzeja kopnene vojske u Nišu.

IZVOR: TW / @sonja_fi

Ime Dejana Mančića upisano je zlatnim slovima u istoriju srpskog naroda, zajedno sa imenima junaka sa Košara i Paštrika, koji su svi zajedno svoje mlade živote nesebično žrtvovali za svoju zemlju. Danas ih se sećamo sa setom i pitanjem da li smo mogli da ih zaštitimo i kako bi ovaj svet izgledao da su ostali živi.

Autor: redportal.rs

#NATO agresija

#dejan mančić

#dejana mančića

#mladi slikar

#mladog slikara

#pesnik niš

#pesnik niša

#pesnik nišu