Simbol Jugoslavije u pozorišnom izdanju

Lepa Brena Project je predstava koja govori o tržišno-kapitalističkom funkcionisanju u socijalističkoj ekonomiji osamdesetih, dotiče se tema rata, tranzicije na kapitalizam i gomilanje bogatstva. Oživljava se čuveno doba bivše Jugoslavije. Predstava je premijerno predstavljena prošle godine, a nakon ponovnog otvaranja pozorišta prikazivala se nekoliko puta u različitim gradovima. U Beogradu je ponovo tu 17. i 30. novembra u Bitef teatru.

Lepa Brena je za mnoge simbol stare zemlje i odrastanja. Fenomen Lepe Brene iskoristili su režiseri Olga Dimitrijević i Vladimir Aleksić, dramaturg Dimitrije Kokanov, a tekstove u predstavi potpisuju: Maja Pelević, Vedrana Klepica, Tanja Šljivar, Olga Dimitrijević i Slobodan Obradović.  

View this post on Instagram

17. 30. NOVEMBAR, Bitef teatar @bitefteatar_ Karte online: prodaja.bitef.rs Rezervacije: 069 8992 400 Kupovinom karte MasterCard karticom na blagajni pozorišta, dobijate drugu kartu gratis Lepa Brena je najveća zvezda Jugoslavije, simbol njenog šoubiznisa i prosperiteta. Njena karijera koja je počela u turbulentnim osamdesetim godinama, kao da prati sve socijalističke i postsocijalističke kulturne, političke i ekonomske transformacije koje su se desile sa Jugoslavijom, uključujući i raspad zemlje i njenu stidljivu reinvenciju u kulturnom prostoru. U figuru Lepe Brene upisane su teme šou biznisa, odnosno tržišno-kapitalističkog funkcionisanja u socijalističkoj ekonomiji osamdesetih; potom rata , tranzicije na kapitalizam i gomilanje bogatstva, i na koncu nostalgije za starom zemljom. Istovremeno, figura Brene neminovno spaja društveno-politički kontekst sa našim ličnim istorijama, afektima, i življenim iskustvom. Autori i reditelji: Vladimir Aleksić i Olga Dimitrijević Igraju: BRENA GRADITELJSTVA – Jovana Gavrilović Autorka teksta Vedrana Klepica BRENA BIZNISMENKA – Jasna Đuričić Autorka teksta Maja Pelević BRENA PESME - Jelena Ilić Autorka teksta Olga Dimitrijević BRENA JUGOSLOVENKA – Tamara Krcnunović Autorka teksta Tanja Šljivar BRENA SEKSUALNOSTI – Ivan Marković / Vladimir Aleksić Autor teksta Slobodan Obradović

A post shared by Lepa Brena project (@lepabrenaproject) on

IZVOR: IG / lepabrenaproject

Dramaturg predstave Dimitrije Kokanov navodi u programskoj knjižici da je Brena za tim predstave simbol stare zemlje, našeg odrastanja, a i otkrivanja seksualnosti.

Predstavu čine tekstovi: Brena Graditeljstva autorke Vedrane Klepice, Brena Biznismenka autorke Maje Pelević, Brena Pesme autorke Olge Dimitrijević, Brena Jugoslovenka koji je pisala Tanja Šljivar i Brena Seksualnosti koji je pisao Slobodan Obradović. Tamara Krcunović, Jovana Gavrilović , Jelena Ilić, Olga Dimitrijević i Vladimir Aleksić tumače ulogu Lepe Brene kroz različite dramske etape.

Autor: redportal.rs

#Bitef teatar

#Lepa Brena Project

#lepa brena