Strpljenje i slušanje 🤗

Svetski dan osoba sa autizmom se međunarodno obeležava 2. aprila svake godine. Označen je odlukom Generalne skupštine Organizacije Ujedinjenih nacija 62/139. Svetski dan osoba sa autizmom većina je usvojila 1. novembra 2007. godine, a ostali 18. decembra iste godine. Predložila ga je predstavnica Ujedinjenih nacija iz Katara Moza bint Naser, supruga Hamad ibn Halifa, emira države Katar, a potom podržale sve zemlje članice.

Ova odluka je usvojena bez glasanja u Generalnoj skupštini Organizacije Ujedinjenih nacija, uglavnom kao dodatak prethodnim inicijativama UN za unapređenje ljudskih prava.

IZVOR: TW / @OsmehSaStavom

Autizam je vrlo složen poremećaj u razvoju mozga. Ne može se sa mnogo sigurnosti dokazati kako on utiče na sveukupno ponašanje organizma. Nasleđe u nastanku autizma ima veliku ulogu; genetički poremećaj je složen i za sada se ne zna koji su geni za to odgovorni.

Kod autizma nema smanjenja ili povratka na početno stanje, on je ravnomeran u svom intenzitetu i toku.

Roditelji su ti koji obično prvi uoče karakteristične znakove, i to u 1. ili 2. godini detetovog života (eventualno do 3). Rano otkrivanje autizma može pomoći detetu da stekne određene socijalne veštine i samostalnost.

Bez pravovremenog otkrivanja i intervencije, život osoba sa autizmom može biti u većoj meri ograničen i često se završava sa rezidencijalnim smeštajem, pre nego što takva osoba ostaje da živi u porodici, zbog nesposobnosti roditelja, kao i školskog sistema, da se nose sa potrebama i ponašanjem autističnog deteta.

IZVOR: TW / @IrenaBor1

5 SAVETA O OSOBAMA SA AUTIZMOM

1. BUDITE STRPLJIVI

Potrebno je strpljenje jer kada se napravi neka greška, osobe sa autizmom ne treba da se plaše tuđe reakcije.

2. SLUŠAJTE

Većinu vremena osobe sa autizmom kažu ono što su i želele da saopšte.

3. POKUŠAJTE DA IZBEGNETE NAGLE PROMENE

Iznenadne promene mogu da učine autistične osobe veoma nervoznima i anksioznima.

4. DETALJNO PITAJTE O STVARIMA KOJE INTERESUJU OSOBE SA AUTIZMOM

Osobe sa autizmom mnogo znaju o onome što ih zanima. Na primer, ako nekoga interesuju avioni, pitajte ga koji je najveći napravljeni avion.

5. NE VOLE UVEK KONTAKT IČI U OČI

Dok neko drugi priča, osobe sa autizmom nekada ga ne gledaju u oči, ali ga pažljivo slušaju.

Ako upoznate jednu osobu sa autizmom, upoznali ste upravo jednu osobu sa autizmom. Sledeća osoba koju upoznate a da ima autizam biće potpuno drugačija.

IZVOR: YT / Just A Skinny Boy

Autor: redportal.rs

#Svetski dan osoba sa autizmom

#autizam

#svetski dan