Od ove bolesti do sad umrlo 5 ljudi

Zvaničnici u Kanadi pokušavaju da nađu uzrok misteriozne bolesti mozga, koja nalikuje na Krojcfeld-Jakobovoj bolesti, a do sada je 5 ljudi umrlo od nepoznatog oboljenja.

Do sada su od misteriozne bolesti obolele 43 osobe uz kanadskoj provinciji Nju Brunsvik. Iako je prvi slučaj zabeležen još 2015. godine, broj obolelih raste iz godine u godinu, pa su tokom 2020. zabeležena 24 slučaja, a od početka ove godine 6, prenosi Live Scinece.

Budući da ovo oboljenje podseća na Krojcfeld-Jakobovu bolest, teško neurodegenerativno oboljenje koje je smrtonosno, istraživanja su pokazala da nema dokaza da je ono u pitanju.

Krojcfeld-Jakobovu bolest uzrokuju prioni, vrsta proteina koja se nagomilava u mozgu i oštećuje nervne ćelije. Bolesti koje uzrokuju prioni mogu da pogode i ljude i životinje, a ponekad mogu da se preneseu na ljude preko mesa obolelih životinja.

Kod pacijenata obolelih od misteriozne bolesti simptomi se razvijaju progresivno se pogoršavajući. Simptomi su neobjašnjivi bolovi, grčenje, pad kognitivnih sposobnosti, gubljenje mišićne mase, cvokotanje zuba, halucinacije.

Veliki broj stručnjaka pokušava da ustanovi o čemu se radi, budući da postoji mogućnost da je u pitanju nova, do sada nepoznata bolest. Razmatra se i da li je u pitanju neko trovanje zbog zagađenja prirode ili sličnih uzročnika.

Autor: redportal.rs

#Kanada

#bolest

#mozak