Razgovarali su i o mogućnost isporuke i zajedničku proizvodnju u zemljama EU

Ruski predsednik Vladimir Putin, nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron razgovarali su o mogućem snabdevanju Evropske unije ruskom vakcinom protiv koronavirusa Sputnjik V, saopštio je Kremlj nakon video-konferencije troje lidera.

Tokom konferencije je posebna pažnja posvećena udruživanju napora u borbi protiv pandemije koronavirusa.

- U tom kontekstu, lideri su razgovarali o merama za sprečavanje daljeg širenja bolesti - navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Putin, Merkelova i Makron razmatrali su izglede za registraciju ruske vakcine u Evropskoj uniji, mogućnost isporuke i zajedničku proizvodnju u zemljama EU. Kabinet Makrona potvrdio je da su francuski predsednik i nemačka kancelarka razgovarali o saradnji po pitanju vakcina sa Putinom.

Makron i Merkelova su još poručili Putinu da očekuju da poštuje prava ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog i da čuva njegovo zdravlje. Lideri 3 zemlje razgovarali su i o situaciji u Ukrajini, Belorusiji, Libiji i Siriji i dogovorili se da usklade napore kako bi omogućili da se Iran vrati punom poštovanju svojih međunarodnih obaveza.

Autor: redportal.rs

#EU

#Makron

#merkel

#putin

#rusija