Jakutski konji otproni na ekstremno niske temperature

Jakutski konji su poreklom iz Jakutije odnosno sibirske republike Saha. Mogu da prežive bez skloništa na temperaturama koje padnu na minus 70 stepeni Celzijusa. Imaju sposobnost da efikasno nađu hranu u dubokom snegu.

Izgleda da su konji evoluirali od pripitomljenih konja dovedenih sa Jakutima kada su migrirali na to područje početkom 13. veka i nisu poreklom od divljih konja za koje je poznato da naseljavaju to područje u neolitsko doba.

Foto: Wikipedia.org

Danas u Jakutiji postoje tri podvrste: severni originalni konj (takozvani Verhojanski konj, po jednom od najhladnijih mesta na planeti), južni konj, koji je nešto manji, i južni krupni tip, dobijen ukrštanjem sa drugim vrstama.

Ovi konji su niski, ali dobro građeni i ne razlikuju se mnogo od lokalnih rasa mongolskog nasleđa. U jesen, nakon hranjenja i nastupanja zime, ističu se masivnošću i zdepastošću.

Foto: Wikipedia.org

Glava je srednje veličine sa pravim profilom. Vrat je kratak, debeo, greben nizak i širok. Leđa su srednje dužine, sapi široke. Postoje konji sa skraćenim i visećim sapima. Jakutski konj je u proseku visok samo 140-145 cm, ali je težak oko pola tone. Uglavnom su smeđi i sivi. Po prirodi su druželjubivi i mirni. Dobro trče po neravnom terenu. Tokom zime njihov metabolizam se uspori, pa zapdaju u "stajaću hibernaciju".

Lokalna legenda kaže da je, kada je "Bog stvaranja" leteo širom sveta da raspodeli bogatstvo, bacio sve svoje blago kada je stigao u jakutski region Sibira. Ruke su mu jednostavno utrnule od hladnoće.

Legenda je pokušaj da se objasni zašto Jakutija ima toliko obilje dragocenih dijamanata, ali je mnogo hladna. Temperature ovde mogu da padnu do -70 ° C, a njegov glavni grad ove republike, Jakutsk, je najhladniji grad na severnoj hemisferi.

Foto: Wikipedia.org

Jakutski konji se gaje na gazdinstvima za uzgoj konja, ali su potpuno samostalni i obično sami nalaze hranu. Na severu je teško zamisliti život bez ovih konja. Daleko od gradova, gde nema puteva, oni meštanima služe kao glavno prevozno sredstvo. 

Jakutski konj za 24 časa može da pređe 100 km i da prevuče 300 kg tereta. Oni su potupuno prilagođeni za život po zimi tako da im topli krajevi ne odgovaraju.

IZVOR: YT / Nature on PBS 

Autor: redportal.rs

#Jakutija

#Jakutsk

#konji

#rusija

#zima