Mnogo jači odbrambeni faktor

Deca mlađa od 10 godina imaju veći nivo antitela od adolescenata i odraslih nakon što se zaraze koronavirusom, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u ponedeljak u naučnom časopisu Jama.

Veruje se da bi ovaj stručni rad mogao jednim delom da pruži odgovor na pitanje zbog čega su deca manje pogođena simptomatskim oblicima koronavirusa.

Takođe, važno je da se naglasi da telo prirodno proizvodi antitela u prisutnosti virusa da bi se borilo protiv njega.

Prema dobijenim rezultatima utvrđeno da su deca starosti između jedne i 10 godina razvila srednji nivo IgG antitela, koji je bio znatno viši nego kod odraslih.

IgG su vrsta antitela koja se nalaze u međućelijskom prostoru i štite organizam od zaraze. Dokazivanjem prisustva ovog antitela može se zapravo dokazati da je postojalo prethodno obolevanje ili da je sprovedena vakcinacija.

Istovremeno je najniži nivo antitela IgG uočen kod mlađih osoba starosti od 19 do 30 godina, pre nego što je porastao s godinama života, a razlozi za to su još nejasni, smatraju autori istraživanja.

Analize su sprovedene na manjem broju uzoraka krvi uzetih od dece, adolescenata i mlađih odraslih osoba, a cilj im je bio da se uporedi imunološki odgovor kod različitih starosnih grupa.

Autor: novosti.rs / redportal.rs

#antitela

#deca

#koronavirus

#odrasli