Ceremoniju je prenosio organizacioni odbor takmičenja na Jutjubu

U svetlu uvedenih antikovid mera, prisustvo novinara je ograničeno. Ceremoniju je prenosio organizacioni odbor takmičenja na Jutjubu.

Štafeta je počela u fudbalskom trening centru J-Villidž. Prvi nosioci baklji bili su japanska ženska fudbalska reprezentacija koja je 2011. godine osvojila svetsko prvenstvo u Nemačkoj. Njihovo učešće u ceremoniji, poput izbora prefekture, duboko je simbolično za Japance. To je oličenje oporavka zemlje nakon razornog cunamija 2011. godine i nesreće u nuklearnoj elektrani Fukušima-1.

Olimpijska baklja putovaće kroz svih 47 japanskih prefektura, a nakon 121 dan štafeta će se završiti u Tokiju, gde će se Olimpijske igre otvoriti 23. jula, a 20. marta postalo je poznato da će se Olimpijske igre održati bez stranih navijača. Organizatori su odlučili da uvedu ograničenja zbog pandemije. Japanske vlasti planiraju da ugoste 90.000 stranih sportista, trenera, novinara i predstavnika sponzora.

Ranije, 12. marta, MOK je objavio da će vakcinacija sportista protiv COVID-19 pre Olimpijskih igara biti dobrovoljna, međutim, preporučio je sportistima da se vakcinišu. Kasnije, 24. marta, šef Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah rekao je da je značajan broj timova već vakcinisan, drugi su od svojih vlada dobili obaveze o vakcinaciji.

Autor: redportal.rs

#Japan

#olimpijska baklja

#olimpijske igre

#štafeta