Nije još vreme za paniku (kažu), ali nije sve ni OK 👨‍⚕️

Velika analiza podataka objavljena 2017. godine pokazala je da je između 1973. i 2011. godine broj spermatozoida kod muškiaraca opao za više od 50% (noviji i detaljniji tekst na temu pada plodnosti i kod žena i muškaraca imate ovde).

Kako je autor Hagai Levin sa Jevrejskog univerziteta u Jerusalimu tada naveo:

Rezultati su poprilično šokantni. Ovo je klasičan slučaj ogromnog problema koji nam je prošao ispod radara i koji je posve zapostavljen.

Istraživači su pregledali preko 185 studija iz perioda od 1973. do 2011. godine, uključujući podatke o broju spermatozoida preko 43.000 muškaraca. Potom su studije podeljene u 2 kategorije: one iz zapadnih zemalja (Severna Amerika, Evropa, Australija i Novi Zeland) i one iz drugih regiona (Južna Amerika, Azija i Afrika).

Nakon što su podaci podešeni prema faktorima kao što su godine i vreme bez ejakulacije, otkriveno je da su svi uzorci iz zapadnih zemalja pali od proseka koji je bio oko 99 miliona po milimetru 1973. godine na 47,1 milion u 2011. godini - pad od 52,4%. Pada u drugim regionima van zapada nije bilo.

Prva studija koja je objavljena a koja ukazuje na trend pada broja spermatozoida se pojavila 1992. godine. Ali od tada mnogi skeptici su pokušavali da objasne razloge pada. Jedan od skeptika bila je i jedna od autora i ove studije Šana H. Svan. Svan je profesorka sa Ikan škole medicine na Univerzitetu Mount Sinai i, kako sama navodi, provela je decenije neuspešno tražeći probleme u metodologiji ovih podataka.

Neki od problema ove studije, na koje ukazuju skeptici, jesu da se često prenaglašavao "normalan" broj spermatozoida. Neke studije su se isključivo fokusirale na podatke o muškarcima sa klinika za plodnost, što je rezultiralo iskrivljenom slikom.

Međutim, za sada podaci i dalje stoje. Kao i metodologija kojom su sakupljeni i analizirani.

Ostaje pitanje šta pokreće ovaj pad u broju spermatozoida? Ova studija se ne bavi u velikoj meri uzrocima, ali nekoliko krivaca je bilo predloženo tokom proteklih godina. Krivci kao što su gojaznost, hemikalije koje utiču na rad endokrinih žlezda, stres i mnogi drugi.

Prema većini doktora, pad u koncentraciji spermatozoida se još uvek ne smatra kriznim. Prosek od 47,1 milion spermatozoida po milimetru je i dalje u domenu normalne plodnosti. Broj spermatozoida se ne smatra niskim sve dok ne padne na 15 miliona i manje, iako sve ispod 40 miliona ima negativan efekat na plodnost (prim. ur.: Ako je usledio pad od 99 miliona na 47, pitanje je vremena kada će pasti ispod 40 i nastaviti dalje da se spušta).

Autor: redportal.rs

#muškarci

#pad

#plodnost

#potomstvo

#spermatozoidi