Uhapšeno 14 pripadnika ukrajinske neonacističke organizacije Međunarodni kult ubica

Ruska Federalna služba bezbednosti privela je u Gelendžiku i Jaroslavlju 14 pripadnika ukrajinske neonacističke organizacije M.K.U. (Međunarodni kult ubica), čiji je lider prošle godine pozivao na organizaciju terorističkih napada u Rusiji.

Pronađena je velika količina materijala neonacističkog sadržaja, hladno oružje, instrukcije za izradu bombi i vatrenog oružja.

Uhapšeni priznali tokom saslušanja da je njihova grupa formirana 2019. godine "pod ideološkim uticajem" državljanina Ukrajine Jegora Krasnova, koji je na društvenim mrežama koristio pseudonim "Jegor Jakovljev".

On i drugi članovi "MKU" u Rusiju su slali instrukcije iz Kijeva i Harkova za izvođenje terorističkih napada, masovnih ubistava i drugih akcija, navodi se u saopštenju FSB.

U FSB ističu da su se članovi organizacije za to obučavali na specijalnim treninzima, pri čemu su često "praktične veštine" isprobavali na beskućnicima i mladima koji su bili deo pojedinih subkultura. Kao znak "privrženosti nacističkoj ideologiji" članovi grupe su spaljivali kopiju Zastave pobede.

U februaru je FSB takođe privela pristalice "MKU" u Voronježu. Optuženi su za propagandu neonacizma i masovnih ubistava. Pre nekliko dana na Krimu je uhapšen ukrajinski špijun koji je priznao da je u interesu specijalnih službi Ukrajine prikupljao informacije o kući predsednika Vladimira Zelenskog, smeštenoj u Livadiji na Krimu.

Autor: redportal.rs

#FSB

#Ukrajina

#neonacisti

#rusija

#terorsiti