Pokreće se detaljna istraga

Vakcina kompanije Astra Zeneka je bezbedna i efikasna i nije povezana sa povećanim rizikom od stvaranja krvnik ugrušaka, saopštila je danas Evropska agencija za lekove (EMA) nakon današnjeg vanrednog sastanka.

- Međutim, ne možemo potpuno da otpišemo moguću vezu. Ono što preporučujemo je podizanje svesti o mogućoj vezi. Pokrenućemo detaljniju iztragu - rečeno je konferenciji nakon sastanka.

Podsetimo, bezbednosni odbor EMA preduzeo je detaljnu procenu malog broja slučajeva koji se odnose na pojavu krvnih ugrušaka do kojih je došlo kod osoba koje su prethodno primile vakcinu Astra Zeneka.

Foto: Tanjug AP/Valentina Petrova

Nakon što su se pojavili izveštaji o slučajevima zgrušavanja krvi, mnoge zemlje u Evropskoj uniji zaustavile su korišćenje vakcine britansko-švedske kompanije, što je dodatno odgodilo sporu kampanju vakcinacije.

Mnoge od njih objavile su da će pričekati procenu i preporuku EMA.

EMA i Svetska zdravstvena organizacija prethodnih dana su preporučivale nastavak imunizacije vakcinom Astra Zeneke dok traju analize, napominjući da njene prednosti nadmašile eventualne rizike rizike.

Autor: Pink.rs/redportal.rs

#AstraZeneka

#Vakcina

#ema