Društvene mreže u Finskoj vrve od uvreda na račun državnih zvaničnica

Premijerka Finske Sana Marin zbog svoje mladosti i izgleda vrlo je popularna ličnost u Finskoj, ali i širom Evrope.

Međutim, prema tvrdnjama koje se nalaze u najnovijem izveštaju NATO Centra za strateške komunikacije sa sedištem u Letoniji, finska premijerka je, zajedno sa koleginicama iz svog kabineta, izložena sistematskom mizoginom uznemiravanju preko interneta.

Naime, Sana Marin je premijerka ove skandinavske države od 2019. godine, a u njenom kabinetu mnoga ministarska mesta takođe zauzimaju žene. Prema tvrdnjama briselskog Politika, one svakoga dana dobijaju vrlo uznemirujuće poruke pre svega putem socijalnih mreža.

Foto: Tanjug/AP

Rolf Fredhajm iz Centra za strateške komunikacije ističe kako se u mizoginim porukama koje dobijaju članice finske vlade najčešće u pitanje dovode njihova načela i sposobnost da kao žene budu lideri.

Prema svim istraživanjima, Tviter prednjači u ovakvom mizoginom sadržaju, a na toj mreži su veoma prisutne objave sačinjene od stereotipa o ženskim ulogama, usmerene pre svega protiv Sane Marin, kojima joj se šalje poruka da "treba da zna da joj je kao ženi mesto u kući".

Ovakve pretnje i uvrede uobičajeno dolaze od strane anonimnih naloga, što predstavlja i najveći problem, jer pod velom anonimnosti ljudi su u stanju svašta da izgovore.

Fredhajm smatra da se vlada Finske premalo bavi ovim fenomenom i da bi pažnja javnosti mnogo češće trebalo da se usmeri na ovo kršenje ljudskih prava.

Jedna od žena koje učestvuju u vladajućoj koaliciji u Finskoj Liris Suomela iz partije Zelenih kaže da takvi mizogini ispadi mogu navesti nositeljke važnih državnih funkcija da se prilikom donošenja važnih odluka vode strahom, a ne razumom. Ona je pozvala i da se pravni sistem uredi tako da i takav govor mržnje preko društvenih mreža podleže krivičnoj odgovornosti, što bi svakako sprečilo ljude da pod velom anonimnosti vređaju i prete bilo kome, pa i premijerki.

Autor: redportal.rs

#Finci

#Finska

#finske

#finskoj premijerki

#mizoginija

#premijerka

#sana marin

#uvrede finske premijerke