Kako samopregledati dojke?

Žene danas veliku odgovornost imaju prema svom zdravlju. U ovom konkretnom slučaju, prema zdravlju svojih grudi. U nastavku teksta donosimo uputstva poliklinike Antamedika o vremenu pregleda i samopregledu.

Budite svesni svojih dojki, upoznajte se sa njima, s njihovim izgledom, razmišljajte o njima, osećajte svoje dojke kako biste znali da prepoznate promene na njima.

Redovnim pregledom dojki rano se mogu otkriti znaci moguće bolesti. Devedeset posto obolelih žena same su otkrile bolest. Najbolje je to učiniti od 5. do 10. dana od početka menstruacije. Žene koje nemaju menstruaciju najbolje je da izaberu neki datum u toku meseca kada će vršiti samopregled dojki (na primer, 1. dan u mesecu).

PLANIRANJE PREGLEDA 🧐

20-35 godina

📍 Samopregled dojke jednom mesečno.

📍 Klinički i ultrazvučni pregled svake 1-2 godine.

📍 Mamografija dojki, takozvana bazična mamografija.

Više od 40 godina

📍 Samopregled dojki jednom mesečno.

📍 Mamografija svake 2-3 godine.

📍 Klinički i ultrazvučni pregled 1-2 puta godišnje.

Žene u čijoj porodici ima obolelih od raka dojke

📍 Samopregled dojki jednom mesečno.

📍 Prva mamografija sa 35 godina, potom jednom godišnje.

📍 Klinički i ultrazvučni pregled dojke jednom godišnje nakon 20 godina.

Žene sa lečenim rakom dojke

📍 Klinički i ultrazvučni pregled dojki 2 puta godišnje.

📍 Mamografija jedan put godišnje.

📍 Samopregled jednom mesečno.

KAKO DA NAJLAKŠE OBAVITE SAMOPREGLED DOJKI? 🧐

Započnite pregled posmatranjem dojki u stajaćem stavu: Svucite se dopola, stanite ispred ogledala, ruke spustite pored tela i posmatrajte svoje grudi.

Obratite pažnju na simetričnost dojki, eventualno postojanje udubljenja, promene na koži, veličinu, boju bradavica, perutanje.

Blago rotirajte telo ulevo i udesno, tako da možete videti dojke iz profila. Podignite ruke iznad glave i ponovo pažljivo posmatrajte svoje grudi tražeći pogledom promene. Podbočite ruke na kukovima i posmatrajte se u ogledalu. Potražite pogledom promene koje možda u prethodnim položajima niste primetili.

Rotirajte telo levo i desno posmatrajući dojke iz profia. Nakon pažljivog posmatranja, sledi opipavanje dojki u stajaćem stavu.

Palpiranje (opipavanje) dojki se vrši ispruženim prstima ruke i to jagodicama prstiju, a ne vrhovima prstiju. Kružnim pokretima od areole bradavice prema gore na zamišljenom satu do pozicije 12 č. Potom se vratite do areole i ponovo u pravcu kazaljke na satu opipajte svaki deo dojke. Palpiranje je završeno kada ste napravili ceo krug ne podižući ruke sa dojke.

Palpiranje nastaviti u predelu pazuha da biste proverili eventualno postojanje uvećanih limfnih čvorova. Levu ruku opustite pored tela i ispruženim prstima desne ruke pažljivo opipajte levu pazušnu jamu pokretima odozdo prema gore i od spolja ka sredini.

Na isti način pregledajte i desnu pazušnu jamu. Nežno pritisnite bradavice između palca i kažiprsta i proverite da li izlazi iscedak.

Ukoliko primetite iscedak, odmah se javite lekaru.

Samopregled dojki opipavanjem se može obaviti i u ležećem položaju. Lezite na krevet, stavite jastuk ispod ramena, podignite levu ruku i zabacite je iza glave. Ispruženim prstima desne ruke opipavajte levu dojku kao u stajaćem položaju. Pregledajte palpacijom i pazušni deo. Postupak ponovite sa desnom dojkom.

EVROPSKI KODEKSI PROTIV RAKA DOJKE 🎗

✔ Nemojte pušiti. Ukoliko ste pušač, nemojte pušiti u prisustvu nepušača i prestanite što je pre moguće.

✔ Alkohol uzimajte umereno.

✔ Izbegavajte preteranu izloženost suncu. Kožu štitite učestalim nanošenjem krema i losiona sa zaštitnim filterom.

✔ Kada ste na poslu u kontaktu sa supstancama koje mogu uzrokovati rak, pogledajte zdravstvena i sigurnosna uputstva i konsultujte se sa svojim lekarom.

✔ Hranite se zdravo.

Javite se odmah lekaru ukoliko primetite kvržicu, promene na mladežu ili neuobičajno krvarenje, učestaliji kašalj ili promuklost, promene sa organima za varenje ili neobjašnjiv gubitak telesne težine.

✔ Redovno kontrolišite bris grlića materice.

✔ Upoznajte svoje dojke.

A sve možemo sumirati i sledećim tvitom 👇🏻:

IZVOR: TW / @Sladjalica

Autor: antamedica.com / redportal.rs

#dojke

#grudi

#pregled grudi

#samopregled