Nepravedno zapostavljen srpski vladar

Tokom sastanka sa ruskim vajarom Aleksandrom Rukavišnjikovim delegacija Beograda, koja boravi u zvaničnoj poseti Moskvi, razgovarala je i o spomeniku kralju Aleksandru Karađorđeviću - gde će biti postavljen i kako će izgledati.

- Razgovaramo o spomeniku Aleksandru Karađorđeviću. Rukavišnjikov će poslati svoje ideje našem odboru koji je osnovan na nivou vlade i koji će odlučiti da li će napraviti konkurs ili pozvati nekog vajara direktno, to su sve mogućnosti - rekao je Vesić novinarima nakon sastanka.

Dodao je da je definitivno da će se spomenik nalaziti između Skupštine grada Beograda i zgrade Predsedništva.

Rukavišnjikov je rekao da će spomenik biti urađen tako da kralj Aleksandar Karađorđević bude na konju, dok će iza njega biti kolonada sa figurama vojskovođa i uz to dodao da će on raditi skulpturu vladara na konju i postament.

Dodao je da je planirano da skulpture vojskovođa rade srpski vajar Zoran Ivanović i jedan ruski vajar, te izrazio uverenje da će to biti lepa saradnja.

Podsećamo, u Beogradu ne postoji ni ulica koja nosi naziv Aleksandra Karađorđevića iako je kao regent zaslužan za oslobađanje svih teritorija na kojima su živeli Srbi.

Autor: redportal.rs

#Spomenik

#beograd

#karađorđević

#kralj Aleksandar