DPS izgubio minimalan broj glasova, ali i suštinsku moć, MNN najveći pobednik.

Lokalni izbori u Nikšiću su najavljivani kao "presudni" i to u velikom naletu doskorašnjih opozicionih snaga koje su 30. avgusta prošle godine uspele da ostvare tesnu pobedu i smene vlast Demokratske partije socijalista nakon 30 godina vladavine.

Ta smena vlasti u svakom slučaju nije konačna, na mestu predsednika je ostao Milo Đukanović i tako će biti do 2023. godine, što znači da ćemo svedočiti svojevrsnoj kohabitaciji još 2 godine i to kohabitaciji dve strane koje suštinski imaju potpuna različita stanovišta.

Međutim, na lokalu se oslikava raspoloženje birača nakon velike promene, kao i mogućnost partije koja je izgubila parlamentarnu većinu da održi svoje biračko telo ili bar spreči njegovo osipanje u velikoj meri. DPS je opet izgubila, ali je svoje biračko telo maksimalno uspela da održi i time pokazala da poraz na parlamentarnim izborima ne znači njihov definitivni kraj, već naprotiv, snažnu borbu i pripremu za predsedničke izbore 2023.

Sa druge strane, Koalicija za budućnost Nikšića iako druga najjača politička snaga, zabeležila je značajan pad broja glasova. Na parlamentarnim izborima je osvojila 18.048 glasova, odnosno 37,46%, dok je sad izgubila čak 5.656 glasova i imala 12,5% glasova manje.

Moglo bi da se kaže da je podrška Zdravka Krivokapića listi Mir je naša nacija imalo značajnu ulogu u osipanju biračkog tela koalicije Za budućnost Nikšića, pa su tako Demokrate uzele čak 9% i oko 4.200 glasova više nego pre samo 6 meseci. Time ova lista ima ubedljivo najviše razloga za zadovoljstvo, a i svojim rezultatim podgreva glasine o Aleksi Bečiću kao budućem predsedničkom kandidatu koji će smeniti Mila Đukanovića.

Lista Evropski tim za Nikšić gde je glavni činilac Demokratska partija socijalista osvojila je 40,4% glasova i 18 mandata. Iako je ovo za 2 procentna poena bolji rezultat nego pre 6 meseci na parlamentarnim izborima, u apsolutnim brojevima DPS i SDP (koji je ostao ispod cenzusa) osvojili su oko 300 glasova manje nego pre 6 meseci. Crno na bijelo (4,5%) i Narodni pokret (3,3%) su osvojili po 1 mandat.

Sa ovakvim rezultatima koalicija Za budućnost Nikšića i lista Demokrata moći će zajedno da formiraju vlast u Nikšiću zato što je potrebno ukupno 21 mandat za većinu, što ove 2 liste zajedno imaju.

Na kraju, ostaje najveći utisak da se Demokratska partija socijalista nakon 30 godina potpune kontrole političkog života u Crnoj Gori toliko jako učvrstila, da će još dugo vremena ostati bitan politički činilac.

Autor: redportal.rs

#Demokratska partija socijalista

#Izbori u Nikšiću

#Izlaznost u Nikšiću

#Koalicija za budućnost Nikšića

#Mir je naša nacija

#Rezultati izbora u Nikšiću