Stanice na površini i u orbiti Meseca 🛰🛰🛰

Kineske i ruske svemirske agencije su u utorak potpisale zajedničku deklaraciju, kojom se obavezuju da će zajedničkim snagama podići istraživačku stanicu - što je prvi plan ikada napravljen koji planira izgradnju bilo čega blizu ili oko Meseca, te na Mesecu.

Sastanak je održan u video-formatu, a sam ugovor je dobio ime: Memorandum razumevanja između vlade Kine i vlade Ruske Federacije na temu kooperativne izgradnje međunarodne lunarne istraživačke stanice.

Predložene stanice će biti u orbiti Meseca ili će biti locirane na njenoj površini. Ugovor jasno obznanjuje da će ove stanice biti međunarodne i da će svi astronauti iz bilo koje zemlje biti dobrodošli i da će "raditi na promociji istraživanja i korišćenja svemira u miroljubive svrhe za sveopštu korist čovečanstva". Glavni cilj istraživanja će biti sakupljanje podataka i rad kako bi se stvorila eventualna stalna naseobina ljudi na Mesecu.

Prema izjavi koju je objavila Kineska svemirska agencija:

Međunarodna lunarna istraživačka stanica je sveobuhvatna naučna baza izgrađena na površini Meseca ili u lunarnoj orbiti, koja je sposobna da izvršava multidisciplinarna i višeciljna istraživanja kao što su istraživanje samog Meseca, lunarna opservacija, osnovni tehnički eksperimenti i tenhičke verifikacije, kao i dugotrajno i samostalno funkcionisanje.

Iako je objava posve uzbudljiva, baza na Mesecu je najverovatnije daleko u budućnosti. Nije postavljen nikakav vremenski okvir, ali s obzirom da Kina planira da pošalje astronaute na Mesec do 2030. godine, male su šanse da će stanica nastati pre toga.

Kina je posebno aktivna u svemirskim istraživanjima poslednjih nekoliko godina. I Kina, kao i SpaceX, eksperimentiše sa prototipom stalne rakete (ne jednokratne kao što su se koristile do sada). Raketa je lansirana septembra 2020. i uspešno je prošla sve testove, kako i poletanje tako i vertikalno sletanje. Nadenuto joj je ime Long March 2F .

Pored Kine, i Rocosmos, odnosno ruska svemirska agencija, planira lansiranje Luna-Glob Moon Orbiter u 2021. godini, kao i veći rover Venera-d Venus, koji treba da sleti na Veneru 2029. godine.

Kako smo krenuli, 2020-e i 2030-e će biti prepunjene svemirskim istraživanjima! 😀

Autor: redportal.rs

#Baza Mesec

#Kina i Rusija

#Mesec

#Venera

#baza na Mesecu

#kina

#mars

#rusija