U okviru Hrama planirana izradnja vrtića Heruvim

U Budvi će biti izgrađen Hram Svetog apostola i jevanđeliste Marka. Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović obavestio je gradonačelnika Budve Marka Bata Carevića da je taj vladin resor pristupio izradi urbanističkog projekta kojim će biti obuhvaćeno dva hektara zemlje Mitropolije crnogorsko-primorske - dobru Crkve Sveta Petka na zaobilaznici, kako bi se stvorile mogućnosti da se gradi najveći saborni hram na crnogorskoj obali - Hram Svetog apostola i jevanđeliste Marka.

Carević je tražio od Vlade da što pre započne izradu tog planskog dokumenta, jer je to preduslov kako bi Srpska pravoslavna crkva mogla da na mestu gradske kapele izgradi pravoslavni hram.

Imajući u vidu da je u više navrata isticao da će za vreme njegovog mandata započeti gradnja hrama čiju maketu drži u svom kabinetu, Carević je nakon što je imenovan novi ministar urbanizma zatražio da se radi urbanistički projekat. Ministar Mitrović dostavio je Careviću i predlog odluke o izradi urbanističkog projekta, koji je potpisao premijer Zdravko Krivokapić.

- Hram ima dužinu 31,65, širinu 26,8 metara, a ukupna visina hrama od platoa do vrha krsta kupole je 24,48 metara. Objekat hrama osmišljen je kao trobrodna bazilika po ugledu na ranohrišćanske bazilike poput kojih osnova ima formu upisanog krsta - navodi se u idjenom rešenju.

Interesantno je da je u okviru kompleksa planirana u drugoj fazi i gradnja vrtića Heruvim.

Autor: redportal.rs

#Budva

#Hram Svetog apostola i jevanđeliste Marka

#Marko Bato Carević

#Ratko Mitrović

#Zdravko Krivokapić