Prijateljice iz detinjstva se srele prvi put nakon tragične sudbine

Prijateljski par koji je rastavljen tokom Holokausta se konačno susreo još od 1939. godine.

Beti Grebenšikof i Ana Marija Vohrenberg sad pričaju jednom nedeljno.

- 82 godine sam mislila da je moja najbolja prijateljica iz Nemčake mrtva. Tražila sam je sve ove godine i nikada nisam uspela da je nađem - rekla je Grebenšikof za Vašington Post.

Prijateljice koje sada imaju po 91 godinu su se poslednji put videle kada su imale 9. Times of Israel je izvestio da je jedna porodica pobegla u Čile dok je druga preko Šangaja došla do SAD.

Ovaj ponovni susret se desio zbog Ite Gordon koja je zapisivala svečonastva preživelih iz Holokausta jer ih je ona spojila.

Žene su se prvi put susrele kada su imale 6 godina. Zajedno su išle u školu i sinagogu, vežbale balet i igrale se. Manje više je izgledalo kao običajeno dobro prijateljstvo između dva deteta, kako prenosi Vašington Post.

Određene aktivnosti su im bile limitirane zbog nacista. Nisu smele da se igraju u parku, da voze bicikl ili jednostavno da budu napolju mnogo, tako da su morale da grade svoje prijateljstvo igrajući se u kućama.

Grebenšikof, čija se porodica naselila u Kini, setila se njene prijateljice iz detinjstva Ane Marije u intervjuu koji je uradila za USC Shoa Foundation.

Ta fondacija u svojoj arhivi ima preko 55.000 snimaka svedočanstava od preživelih i svedoka Holokausta.

Iz tog svedočanstvna je Ita Gordon povezala 2 prijateljice.

Uspele su na kraju da se povežu preko Zuma prošlog novembra gde su i nazdravile šampanjcem.

- Ovo je bio jedan veliki dar, za koji sam bezgranično zahvalna. Pričamo svake nedelje oko sat vremena... nikada nećemo uspeti sve da ispričamo! Naši razgovori su sjani, i dalje imamo zajednička interesovanja i sećanja koja delimo. Čim se završi ova užasna pandemija probaćemo da se nađemo u nekom kraju sveta - Rekla je Vahrenberg.

Autor: redportal.rs / Phill West

#Jevreji

#holokaust

#susret

#zum