Novac je sada gotovo nemoguće pronaći i zapleniti ga, jer se kriptovalute mogu kupiti i prodavati samo uz posebne šifre poznate jedino vlasniku

Mafijaši Veljka Belivuka (35) u prethodne 2 godine kupili su bitkoine za više od 5 miliona evra, pokazuju najnovija operativna saznanja iz istrage. Ovaj novac sada je gotovo nemoguće pronaći i zapleniti ga, jer se kriptovalute mogu kupiti i prodavati samo uz posebne šifre poznate jedino vlasniku!

Osim toga, vrednost bitkoina je samo od prošle godine uvećana za skoro sedam odsto. Izvor blizak istrazi otkrio nam je da je među 20 pripadnika bande Velje Nevolje, koji su uhapšeni 4. februara, i jedan ozbiljan programer.

- Taj mladić je pomogao Belivuku u nabavci šifrovane aplikacije "Skaj", preko koje su članovi bande komunicirali i slali snimke mučenja i kasapljenja protivnika. Medutim, sumnja se da je taj programer pomogao Velji i da sakrije značajan deo novca od kriminala tako što su preko šifrovanih i tajnih podataka kupovali kriptovalute. Procenjuje se da je na taj način sakriveno najmanje 5 miliona evra - objašnjava izvor, i dodaje da je to ipak samo manji deo novca koji je banda Velje Nevolje zaradila na preprodaji droge, reketu i drugim najtežim krivičnim delima. Veruje se da je velika količina novca zakopana negde na tajnim lokacijama širom Srbije, a verovatno je reč o najmanje 10 miliona evra. Preostali novac "opran" je kroz razne investicije, kupovinu nekretnina i slično - piše Informer.

Inače, kriptovaluta je elektronski novac, koji postoji samo u virtuelnom svetu i nije pod nadzorom nijedne centralne banke. Dok klasične banke znaju praktično sve o svojim klijentima - kreditnu istoriju, adrese, telefonske brojeve, potrošačke navike, sa bitkoinima je drugačije, jer kupac kriptovaluta ne mora ostaviti nijednu ličnu informaciju.

Stručnjak za ovu oblast, koji nije želeo da mu objavimo ime, objasnio nam je da se kriptovalute kupuju preko posebnih berzi na internetu.

- Prilikom kupovine bitkoina, otvorite poseban virtuelni novčanik, kome pristupate pomoću šifre koja je poznata samo vama. Ako poželite kasnije da prodate bitkoin, opet ga ponudite na tržište preko internet berze i zamenite ga za novac. Ovde je važno napomenuti da je ipak moguće ući u trag ovim transakcijama, preko IP adrese kompjutera, ali samo ukoliko to radite iz države koja sarađuje sa međunarodnim istražnim institucijama. Medutim, postoje brojne države u svetu koje ne odaju te podatke stranim službama, pa oni koji žele da sakriju kupoprodaju kriptovaluta obično to rade iz tih zemalja - kaže sagovornik.

Upravo zbog mogućnosti da se sakrije identitet kupaca i prodavaca kriptovaluta, ovakve transakcije se često koriste za razne nelegalne poslove.

- Neki ljudi jednostavno ne žele da njihove finansije budu praćene, dok drugi koriste kriptovalute kad ucenjuju nekog, ali i da bi, na primer, finansirali terorističke aktivnosti ili da bi kupili drogu i oružje - objasnio je sagovornik.

Prema njegovim rečima, najveći problem sa kriptovalutama jeste to što im je vrednost veoma nestabilna.

- Jedan bitkoin je 2017. vredeo oko 1.000 dolara, a sada je dostigao cenu od čak 55.000 dolara. Medutim, kako je cena ove kriptovalute vrtoglavo porasla, isto tako lako može da se desi da ona drastično padne, i to u roku od samo nekoliko dana ili meseci - rekao je sagovornik.

Autor: kurir.rs / informer.rs

#bitkoin

#kriptovaluta

#velja nevolja

#veljko belivuk

#vrednost bitkoin