Parazit razvio kancer koji je ubio domaćina 🤯

HIV pozitivan Kolumbijac preminuo je od raka koji je počeo da se razvija u telu pantljičare koja mu je živela u stomaku. Njegovi tumori nisu bili sačinjeni od njegovih ćelija, već od ćelija parazitskog crva pantljičare koja mu je živela u crevima. 😨

Ovaj slučaj se smatra prvim sa kojim se medicina susrela ikada, gde su se ćelije raka proširile iz originalnog domaćina na zdravu jedinku.

Slučaj je opisan u časopisu New England Journal of Medicine. Osoba je bila starosti od 41 godine, koja je još 2013. godine prijavila da mesecima pati od umora, groznice, kašlja i gubitka težine. Sedam godina kasnije dijagnostikovan mu je HIV, ali pacijent nije hteo da uzima potrebne lekove. Kao posledica toga, broj njegovih belih krvnih zrnaca je bio opasno mali i analize krvi su pokazale da je koncentracija virusa ogromna. Nalaz stolice je pride ukazao da je i inficiran pantljičarom.

Nakon CT skeniranja otkriveno je da su mu pluća prepuna tumora, veličine od 0,4 pa sve do 4,4 centimetra. Pored pluća, i jetra i nadbubrežne žlezde su mu bile inficirane. Posle biopsije, otpušten je iz bolnice i poslat kući sa lekovima protiv HIV virusa i protiv pantljičare, ali mu se stanje konstantno pogoršavalo. Zbog čega su mu analizairane ćelije kancera.

Ovde su podaci postali pomalo čudni, u najmanju ruku.

Van sumnje, ćelije su bile od kacera. Bile su invazivne, rasle su mahnito, u gomili i haotično, te sve su bile iste. Ali bile su i majušne, čak 10 puta manje nego druge ćelije kancera zabeležene kod ljudi. Previše male da bi se mogle smatrati za ljudske ćelije. Potpuno zbunjeni, naučnici su ih podvrgli svakom mogućem testu koji im je pao na pamet. Na kraju su otkrili da ćelije tumora u sebi sadrže pantljičarin DNK. Nažalost, bilo je prekasno za pacijenta, preminuo je samo 71 sat pre otkrića.

Ovaj slučaj je u potpunosti šokirao, zabezeknuo i ostavio bez teksta kako doktore tako i naučnike. Niko pojma nije imao kako da objasni šta se dogodilo. Pantljičara je najčešći oblik zaraze parazitskim crvima, gde se oko 75 miliona ljudi godišnje zarazi širom sveta. Uprkos tome nikada ništa slično nije zabeleženo.

Ćelije raka prirodno cirkulišu u određenim životinjama, poput pasa, ali rak nije prenosiv na ljude. Ipak, prenosioci poput papilomavirusa ili trematoda mogu preneti rak ljudima.

Međutim, u ovom slučaju kod klasičnih infekcija pantljičarama nema simptoma i imunitet posle određenog vremena sam sredi parazita. Ali ova osoba je bila imunokompromitovana HIV virusom, čime je ćelijama parazita dozvoljeno da rastu nekontrolisano, što je bilo idealno za pojavu ćelija raka, koje nastaju u greškama tokom deobe ćelije.

Iako se čini da je ovaj slučaj poseban, u kontekstu rastprostranjenosti pantljičara i HIV virusa, vrlo je verovatno da je bilo više sličnih slučajeva koji samo nisu jasno dijagnostikovani i zapisani.

Autor: redportal.rs

#Hiv

#Nauka

#Pantljičara

#SMRT

#kancer

#medicina

#metastaze

#rak