Advokat najavljuje tužbu protiv Karle del Ponte i Dika Martija

Prištinski advokat Tom Gaši najavio je da priprema civilnu tužbu protiv nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope Dika Martija i bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte.

Foto: Printscreen YouTube/euronews (in English)

Tužbu će, kako objavio na Fejsbuku, podneti u svojstvu advokata i na osnovu ovlašćenja Mersina Katućija iz Albanije, vlasnika tzv. Žute kuće.

- U svojstvu advokata i po ovlašćenju gospodina Mersina Katucija, pripremam krivičnu prijavu, kao i građansku parnicu protiv švajcarskog senatora Dika Martija koji je tajno došao na posed i u kuću gospodina Katucija. Iako u kući porodice Katuci nisu pronađeni dokazi o trgovini ljudskim organima, Marti je prevario i zaveo Savet Evrope. Navodno su u njegovoj kući držali stotine civila, Albanaca, Srba, Roma, ilegalno ih mučili, ubijali i uzimali njihove organe za međunarodnu trgovinu - rekao je Gaši, a preneo je portal Kosovo onlajn.

On je dodao da je "lažni izveštaj Dika Martija zaveo i poslanike kosovskog parlamenta", koji su glasali za Specijalni sud koji se bavi zločinima OVK.

- Lažni izveštaj Dika Martija zaveo je Savet Evrope koji je ovlastio američkog tužioca Euleksa Klinta Villijamsona da istražuje ove navode, a 82 poslanika Kosova su u avgustu 2015. godine zavedena izveštajem Vilijamsona o potrebi formiranja Specijalnog suda - rekao je između ostalog Gaši.

Gaši je objavio i navodnu izjavu porodice Katući od prekjuče:

- Dik Marti je pripremio izveštaj i izneo još jednu optužbu protiv ove porodice ne oslanjajući se ni na jedan dokument. Pretres se vršio nezakonito, bez ikakve odluke tužilaštva na teritoriji moje kuće. Možda albanska država zna te stvari, ali ih drži u tajnosti, možda ih znaju bivši tužilac Arben Dilja i inspektor područja Astrit Perleši. U ovim okolnostima Diku Martiju je policija i bivši član albanskog parlamenta dozvolila neovlašćeni pretres - tvrdi Gaši da je rekao predstavnik porodice Katući.

Navode da je Dik Marti bio u "zamaskiranom automobilu", te da je navodno tih dana u medijima preneto kako je vlasnik kuće blokirao vlasti u radu, a da su vlasti, to jest policija, došli da izvedu Martija sa njegovog imanja, prenosi Kossev.

I dok za Dika Martija kaže da je bio u zamaskiranom automobilu, za bivšeg šefa UNMIK-ovog odeljenja za nestale – Hosea Pabla Barajbara, kaže da je on navodno na njegovo imanje dolazio i da je "tražio kuću za izdavanje".

On u svojoj izjavi kaže da je albanska država i jednom i drugom dozvolila "neovlašćen boravak".

Takođe je u razgovoru kazao i to da su stranci navodno na silu ušli sa tužiocem, razbili pod, uništili odeću ukućana. Katući da su ukućani bili izvedeni napolje po hladnoći, 4. februara, gde su ih navodno držali 10 sati, a da nisu im pokazali nalog za pretres.

- Pitali su me za mrlje od krvi, rekao sam im da su mi se rađala deca i da smo sekli meso - kaže.

On je takođe kazao da kada su istražitelji hteli da izvrše ekshumaciju na groblju u selu Burelj, protiv čega se pobunilo celo selo.

Mersin Katući tvrdi još da njegovim imanjem nikada nisu prošli bilo pripadnici OVK, bilo ljudi sa Kosova, da je spreman da se "suoči sa Hašimom Tačijem i ostalima u Hagu kako bi dokazao laž koja je učinjena njegovoj porodici".

- Nismo dobili izveštaje Dika Martija i Klinta Viliamsona, ali ni izvinjenje albanske države 16 godina kasnije - navodi.

Gaši je dodao da će Del Ponteovu tužiti "jer je u svojoj knjizi koristila lažne podatke o navodnim zločinima OVK, koje je eksploatisao Dik Marti za njegov lažni izveštaj".

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Kosovo

#UČK

#dik marti

#izveštaj dika martija

#kosova

#kosovu

#metohija

#ovk

#specijalni sud

#trgovina organima

#trgovine organima

#zločina

#zločine ovk

#zločini

#žuta kuća