Nova studija pokazala da kafa čuva srce

Dobre vesti za ljubitelje kafe: Vaša dnevna šoljica zadovoljstva možda će vam se "zalepiti za srce", ali ona zaista pomaže u smanjenju rizika od srčane insuficijencije, sugerišu nalazi nove studije.

U analizi podataka iz 3 velike studije na tu temu, istraživači su otkrili da su u celini oni koji su prijavili da piju 1 ili više šolja kofeinske kafe dnevno imali "smanjeni rizik od dugotrajne srčane insuficijencije", rekli su oni.

- Svaka studija obuhvatala je najmanje 10 godina praćenja i, zajedno, studije su pružale informacije o više od 21.000 odraslih učesnika u SAD -rekli su istraživači.

Analizirajući studije Framingham Heart-a i kardiovaskularnog zdravlja, istraživači su primetili da se u poređenju sa onima koji ne piju kafu, rizik od srčane insuficijencije smanjio za 5% do 12% po šoljici kafe dnevno u proseku. Što se tiče studije o aterosklerozi, istraživači su primetili da su oni koji su pili najmanje 2 šolje kafe dnevno imali 30% manji rizik od srčane insuficijencije, dok je rizik od srčane insuficijencije ostao isti za one koji su pili samo 1 šolju dnevno u proseku ili nisu pili kafu uopšte.

Foto: pexels.com

Što se tiče kafe bez kofeina, istraživači su primetili da ovaj napitak nije imao iste prednosti kao kafa sa kofeinom, pri čemu je jedna studija sugerisala da kafa bez kofeina ima suprotan efekat, verovatno povećavajući rizik od srčane insuficijencije.

Dr David P. Kao, viši autor studije i docent kardiologije i medicinski direktor u Kolorado centru za personalizovanu medicinu na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Koloradu nazvao je rezultate metanalize tima iznenađujućim.

- Veza između kofeina i smanjenja rizika od srčane insuficijencije bila je iznenađujuća. Opšta populacija često smatra da su kafa i kofein loši za srce, jer ih ljudi povezuju sa lupanjem srca, visokim krvnim pritiskom itd. Stalna veza između povećanja kofeinske potrošnje i smanjenje rizika od srčane insuficijencije preokreće tu pretpostavku - rekao je Kao u izjavi i dodao:

- Međutim, još uvek nema dovoljno jasnih dokaza koji bi preporučili povećanje potrošnje kafe kako bi se smanjio [rizik] od srčanih bolesti sa istom snagom i sigurnošću kao i prestanak pušenja, gubitak težine ili vežbanje.

Istraživači su takođe upozorili da su se nalazi fokusirali samo na crnu kafu.

- Iako nisu u stanju da dokažu uzročnost, intrigantno je da ove tri studije sugerišu da je pijenje kafe povezano sa smanjenim rizikom od srčane insuficijencije i da kafa može biti deo zdravog načina ishrane ako se konzumira u običnom stanju, bez dodavanja šećera i mlečnih proizvoda sa visokim udelom masti - rekla je dr Peni M. Kris-Eterton. 

Ona je na kraju dala preporuku da sa kafom, kao i sa ostalim namirnicama, treba biti umeren.

- Zaključak: uživajte u kafi umereno, kao deo sveukupnog načina ishrane zdravog za srce koji ispunjava preporuke za voće i povrće, cela zrna, mlečne proizvode sa malo masti / nemasnih kiselina, a koji sadrže i malo natrijuma, zasićenih masti i šećere - dodala je.

Naravno, uvek treba imati na umu da previše unetog kofeina u toku dana može ostaviti značajne negativne posledice na san i mogućnost našeg tela da se odmori.

Autor: redportal.rs

#kafa

#kafi

#kafu

#srce

#zdrava za srce

#zdravlje