Mirko M. (62) je prema optužnici osumnjičen da je šest godina uznemiravao štićenicu

Više javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Mirka M. (62) iz Šida, koji se tereti za krivično delo obljuba zloupotrebom položaja i ovaj optužni akt nalazi se na ocenjivanju u Višem sudu u Sremskoj Mitrovici.

Mirko, koji se 12 godina bavio hraniteljstvom, prema optužnici osumnjičen je da je šest godina uznemiravao štićenicu, koja je smogla hrabrosti da ga prijavi Centru za socijalni rad, tek kada je napunila 18 godina.

Tada učenica treće godine Srednje tehničke škole u Šidu, koja je kod Mirka M. bila od svoje sedme godine, sačekala je da dobije svoje građansko pravo, kako bi prekinula seksualno uznemiravanje od strane hranitelja od kojeg je očekivala da će joj biti kao pravi otac i da je nikada neće povrediti. Čim se požalila radnici Centra za socijalni rad, ona je odmah obavestila policiju.

Kako je tada ispričala, sve je počelo dodirivanjem po njenoj kosi i glavi, da bi se kasnije svelo na dodirivanje njenih grudi i genitalija, a zatim je tražio da i ona to radi njemu.

– Ona je imala svu pažnju u ovoj porodici, u ničemu nije manjkala. Hranitelje je zvala tatom i mamom, bila je odličan đak, pohađala je časove klavira. Jednostavno, dete za primer – ispričao je tada direktor šidskog Centra za socijalni rad Dejan Logarušić, koji je bio u šoku, jer su hranitelja smatrali ozbiljnim porodičnim čovekom, koji ima dvoje odrasle dece.

Osumnjičeni hranitelj nakon saslušanja u tužilaštvu, priznao je i potpisao sporazum krivice i njemu je tada tužilac za ovo krivično delo odredio godinu dana kućnog pritvora. Ali, zbog reagovanja javnosti, koja je osudila ovu kaznu, smatrajući da nije adekvatna, njemu je Osnovni sud u Šidu odbio sporazum o priznanju krivice.

Devojka koja danas ima 20 godina, imala je teško detinjstvo u Erdeviku, kada je kao mala dobila novu porodicu, jer majka kao teški psihički bolesnik nije mogla da se stara o njoj, nakon što joj se otac ubio. Radnici iz Centra sećaju se kada su je jedva spasli, koliko je bila iznemogla i gladna.

Autor: mitrovica.info

#Hranitelj

#Optužnica

#zlostavljanje

#Štićenica