Tokom rata u BiH često je obilazio vojne položaje na prostoru njegove eparhije.

Vladika Atanasije Jevtić rođen je davne 1938. u selu Brdarica kod Šapca kao Zoran Jevtić. Bogoslovski fakultet upisuje 1958. gde studira zajedno sa pokojnim mitropolitom Amfilohijem Radovićem i episkopom Lavrentijem.

Zamonašio se 1960, a Bogoslovski fakultet je završio 1963. Jedno vreme se školovao na akademiji Halki u Turskoj, a potom doktorira na fakultetu u Atini. Takođe, vladika se školovao i u Parizu, na akademiji Svetog Sergija, u isto vreme je usavršavao i francuski jezik.

Vladika Atanasije Jevtić i Sveti Justin Ćelijski

Foto: eparhijakrusevacka.com

Po povratku iz Pariza, postao je profesor na Bogoslovskom fakultetu, gde je predavao Istoriju hrišćanske crkve, a određeno vreme i Istoriju srpske crkve. U dva navrata bio je i dekan fakulteta.

Krajem 1983. Atanasije Jevtić u časopisu Pravoslavlje započinje objavljivanje feljtona Od Kosova do Jadovna, u kojem akcentuje stradanja srpskog naroda u raznim vremenima i raznim delovima Jugoslavije. Feljton prvo detaljno opisuje slučajeve napada Albanaca na Srbe na Kosovu, maltretiranje monaha, silovanja monahinja, itd, poredeći probleme Srba na Kosovu sa genocidom nad Srbima u NDH.

Od 1992-1999 biva postavljen za episkopa zahumsko-hercegovačkog. Tokom rata često je obilazio vojne položaje na prostoru njegove eparhije.

Vladika Atanasije Jevtić sa borcima Hercegovačke brigade

Foto: Facebook.com/ВОЛИМ ХЕРЦЕГОВИНУ

Pogledajte šta je vladika Atanasije rekao patrijarhu Irineju o tome ko mu otima mesto patrijarha.

IZVOR: YT / RTV KIM

Autor: redportal.rs

#atanasije

#borac

#podrška

#vladika

#zahumsko-hercegovački