U Japanu su razmišljali o održavanju Olimpijade bez stranih gledalaca

Japanska vlada započela je razmatranje mogućnosti da bude domaćin Letnjih olimpijskih igara bez prisustva stranih gledalaca.

Konačna odluka o ovom pitanju može se doneti u roku od mesec dana.

- Odluka je doneta usred zabrinutosti javnosti zbog širenja koronavirusa. Zvaničnici nastavljaju da proučavaju mogućnost održavanja Igara uz učešće domaćih gledalaca i razmatraju pitanje koliko će posetilaca biti dozvoljeno na ovim mestima - kaže se u saopštenju.

Ranije, krajem februara, šef Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah rekao je da će odluka o prisustvu stranih gostiju na Igrama biti doneta u aprilu ili maju. Međutim, kasnije je šef organizacionog odbora Igara Seiko Hašimoto rekao da bi ovo pitanje trebalo da se odluči do 25. marta - početak štafete olimpijske baklje zakazan je za taj dan. Trka će početi u prefekturi Fukušima i trajaće 121 dan, a planirano je da se baklja provede kroz svih 47 prefektura zemlje.

Istovremeno, 17. februara objavljeno je da guverner zapadne japanske prefekture Šimane Tacuja Marujama namerava da otkaže štafetu olimpijske baklje zbog pandemije koronavirusa u zemlji.

Prema anketi objavljenoj 25. januara, oko 86% Japanaca veruje da se Olimpijske igre u Tokiju ne mogu održati ovog leta zbog širenja COVID-19.

Autor: redportal.rs

#Japan

#Olimpijada

#Tokio

#olimpijske igre