Kurti bio protivnik politike svih američkih administracija

Izaslanik bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je danas da je lider Pokreta Samoopredeljenje i verovatni budući kosovski premijer Aljbin Kurti uvek bio antiamerikanac.

On je to napisao na svom Tviteru i dodao da bi američki predsednik Džo Bajden trebalo da ga zaustavi.

Foto: Instagram.com

- Novi antiamerički kosovski lider Aljbin Kurti bio je protiv američke politike koju su predvodili Bil Klinton, Džordž Buš, Barak Obama i Donald Tramp. Uvek je bio antiamerikanac - napisao je Grenel.

IZVOR: TW / @RichardGrenell

Podsećamo da je dijalog između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU potpuno zamro od onog trenutka kada je Samoopredeljenje Aljbina Kurtija preuzelo vlast nakon izbora na Kosovu i Metohiji krajem 2019. godine. Početkom 2020. godine Kurti je prvi put postao premijer privremenih institucija u Prištini.

Protekle 2 godine prošle su u ozbiljnoj političkoj krizi na Kosovu i Metohiji, što je za rezultat imalo nikada ubedljiviju pobedu Samoopredeljenja na poslednjim parlamentarnim izborima u južnoj srpskoj pokrajini. Iz tog razloga, očekuje se da Aljbin Kurti bude novi-stari premijer privremenih institucija u Prištini, a videćemo hoće li promeniti svoj odnos prema dijalogu Beograda i Prištine i politici SAD.

Sudeći prema njegovoj izjavi o dijalogu sa Beogradom nakon pobede na izborima, brzo rešenje spora neće biti nešto čemu će Kurtijeva vlada težiti.

- Dijalog sa Srbijom je tek na šestom ili sedmom mestu. Naš prioritet su pravda i zapošljavanje - rekao je tada Kurti.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Grenel

#Kosovo

#Kurti

#beograd

#dijalog beograda i pristine

#kurtija

#kurtiju

#metohija

#pristina

#samoopredeljenje