Da biste osigurali dug i zdrav život svakodnevno treba da jedete voće i povrće

Američki nutricionisti su razvili smernice zdrave prehrane za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i raka. Prema naučnicima, da biste osigurali dug i zdrav život, svakodnevno treba da jedete dve porcije voća i tri porcije povrća. Rezultati studije objavljeni su u časopisu Američkog udruženja za srce Circulation.

Autori su analizirali podatke iz dve kohortne studije od 1984. do 2014. godine, Zdravstvene studije medicinskih sestara i Studije praćenja zdravstvenih radnika, u kojoj je učestvovalo više od 100.000 ljudi. Oba skupa podataka uključuju detaljne nutritivne informacije za učesnike koje su se prikupljale svake dve do četiri godine tokom 30 godina.

Pored toga, istraživači su uključili podatke o potrošnji voća i povrća i smrtnosti iz 26 studija u 29 zemalja Amerike, Evrope, Azije, Afrike i Australije.

Analiza svih studija, u kojima je ukupno učestvovalo više od dva miliona ljudi, otkrila je da veći unos voća i povrća smanjuje rizik od hroničnih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti i rak, koji su vodeći uzroci prevremene smrti. Međutim, prema američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), danas samo otprilike svaka deseta odrasla osoba jede dovoljno voća i povrća.

Rezultati studije pokazali su da je konzumacija pet porcija voća i povrća dnevno povezana sa najmanjim rizikom od smrti, a povećanje ove doze nije pokazalo nikakvu dodatnu korist. U isto vreme, autori su zabeležili najveću dugovečnost kod onih koji su jeli dve porcije voća i tri porcije povrća dnevno. Naučnici su ovu kombinaciju nazvali formula za pet dana.

- Ova kombinacija je verovatno najkorisnija u smislu sprečavanja ozbiljnih hroničnih bolesti i relativno je dostižna u široj javnosti. Ovo je približno u skladu sa trenutnim prehrambenim smernicama Američkog udruženja za srce, iako potrošači iz različitih izvora dobijaju oprečne poruke o tome šta određuje optimalan dnevni unos voća i povrća - rekao je direktor studije Dong Vang, MD, epidemiolog i nutricionista sa Medicinske škole Harvard, u saopštenju za štampu udruženja.

U poređenju sa onima koji su jeli dve porcije voća i povrća dnevno, učesnici koji su jeli pet porcija imali su 13% manji rizik od umiranja od svih uzroka i 12% manji rizik od umiranja od kardiovaskularnih bolesti, uključujući bolesti srca i moždanog udara; i 10 procenata smanjenja rizika od umiranja od raka i 35 procenata od respiratornih bolesti kao što je hronična opstruktivna plućna bolest (HOBP).

Istovremeno, naučnici primećuju da nije sve voće i povrće podjednako zdravo. Na primer, skrobno povrće poput krompira, graška i kukuruza, kao i voćni sokovi, ne smanjuju rizik od smrti iz svih uzroka ili određenih hroničnih bolesti. Najkorisnije je zeleno lisnato povrće, uključujući spanać, zelenu salatu i kelj, kao i voće i povrće bogato beta-karotenom i vitaminom C, poput agruma, bobičastog voća i šargarepe.

Autor: redportal.rs

#namirnice

#povrće

#voće

#zdrava ishrana