Do 2027. godine planiraju da naprave prvi svemirski hotel koji bi orbitirao oko Zemlje

Kompanija Orbital Assembly Corporation (OAS) ima zaista ambiciozan cilj - do 2027. godine planiraju da naprave prvi svemirski hotel koji bi orbitirao oko Zemlje.

Kompanija OAS je nedavno podelio detalje svog plana za izgradnju prve komercijalne svemirske stanice Voyager Station, koja bi imala veštačku gravitaciju i služila kao hotel. Ovo je projekat koji je planiran godinama, izgradnja bi trebalo da počne 2025. godine, a svemirski hotel biće opremljen restoranima, bioskopom, banjom i sobama za 400 gostiju.

Hotel, odnosno stanica, biće u obliku ogromnog prstena i rotiraće se, stvarajući tako veštačku gravitaciju gotovo jednako jaku kao Mesečeva. Pored "hotelskih soba", kompanija planira da proda nekoliko kapsula svemirskim agencijama poput NASA-e, koje mogu koristiti za istraživanje.

Kompanija prikuplja novac od privatnih investitora za finansiranje projekta, a kažu da su već postigli dogovor sa NASA inžinjerima, naučnicima i pilotima da pomognu u izgradnji.

Na svojoj veb stranici podelili su nekoliko specifikacija za stanicu - ljudske kapsule pokrivaju površinu od 11.600 kvadratnih metara, prečnik stanice je 200 metara i biće težak 2.418 tona. Cela stanica će se prostirati na površini od 51.104 kubika i kružiće oko Zemlje svakih 90 minuta.

Donedavno bi takav projekat koštao mnogo novca, ali zahvaljujući raketi SpaceX, koja se može koristiti više puta, troškovi su drastično smanjeni. Do nedavno je bilo potrebno 8.000 dolara da se lansira teret od 1 kilograma. Cena je sada spuštena na 2.000 dolara po kilogramu, a sa SpaceX podvizima očekuje se da će cena pasti na samo nekoliko stotina dolara.

Ovo u velikoj meri olakšava lansiranje potrebnih materijala u Zemljinu orbitu. Kompanija će prvo započeti testiranje koncepta veštačke gravitacije - u orbiti će izgraditi rotirajući prsten, prečnika 60 metara, koji će tokom rotacije morati da stvori veštačku gravitaciju slabiju od Zemljine. Ako uređaj pravilno radi, nastaviće sa velikim projektom.

Kada se ispitivanje završi, kompanija će lansirati robota pod nazivom STAR, koji će započeti izgradnju na okviru stanice u orbiti, a očekuje se da će biti završen 2027. godine.

Autor: redportal.rs

#Vasiona

#hotel

#svemir

#zemlja