Doktor Kon navodi da jedino efikasno sredstvo za sprečavanje pandemije može da bude potpuno sprečavanje kontakata.

Doktor Predrag Kon izjavio je u gostovanju na RTS-u da je medicinski deo Kriznog štaba predložio uvođenje vanrednog stanja. U okviru vanrednog stanja, kako kaže dr Kon, bilo bi zatvoreno sve osim apoteka, prehrambenih radnji i benzinskih pumpi.

On je u gostovanju na RTS-u napomenuo da pozitivan rezultat može da pruži samo potpuno sprečavanje kontakata:

Ovakve mere koje su bile preko vikenda nisu ono što je medicinski deo Kriznog štaba tražio, daleko oštrije smo tražili, da sve bude zatvoreno osim prehrane, apoteka i pumpi, da bi se shvatila situacija, ne samo radi shvatanja već radi toga da se prekine lanac transmisije.

Da bi se zatvaranje sprovelo, potrebno je da država proglasi vanredno stanje, a kako kaže doktor Kon, ono sada nema alternativu:

Medicinski deo Kriznog štaba ne može ni na koji način drugačija da prelaže, svu težinu odgovornosti mora da preuzme čitavo društvo, medicinski deo jasno zna da je ovakva mera ekonomski udar, ali bez obzira na to, to je mera koja štiti života i to moramo otvoreno i javno da kažemo.

Srbija je u jučerašnjem preseku imala 3.469 hospitalizovanih u poslednja 24 časa i to na 13.286 testiranih osoba. Preminulo je 16 osoba, što dovodi do ukupne brojke od 4.459 umrlih, što je procenat smrtnosti od 0,96%.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić navodi da se Grad Beograd oštro protivi ovim zahtevima i da će Grad Beograd uvek glasati protiv bilo kakvih novih restrikcija.

Kako Vesić navodi, mere uvođenja policijskog časa u Srbiji nisu bile predložene ni kada je bilo oko 8.000 zaraženih, kao i to da su mere prethodnog vikenda kada je bilo dozvoljeno poslovanje od 6 do 14 časova bile debakl, zato što je isti broj ljudi u kraćem vremenskom periodu bio na jednom mestu.

Autor: redportal.rs

#Doktor Kon o uvođenju vanrednog stanja

#Policijski čas u Srbiji

#krizni štab

#mere vikendom