Globalna bankarska grupacija kreće da deli bitkoin fjučerse

Goldman otvara "trading desk" koji treba da prati tržište kriptovaluta koje brzo raste, uključujući i blokčejn tehnologiju i bankarske digitalne valute.

Osim ovog razmatraju i da oforme trgovinski fond.

Na ovaj potez su se odlučili zbog sve većeg interesovanja institucija u bitkoin, koji je porastao više od 470 % u prethodnih godinu dana. Na najveću kriptovalutu se gleda kao na spas od inflacije zbog doštampavanja novca kao stimulusa.

Vrednost bitkoina jeste rasla ali je i dalje vrlo nestabilna. Prošlog meseca je prešla 58.000 dok je sada već pala za 25 % od tog rekorda.

Ovo privlači investitore koji su skloniji većim rizicima i na kratke kao i na duge staze.

Goldman je ovaj "trading desk" oformio još 2018. godine kada je bitkoin vrednost padala značajno ali nije ništa značajno uradio sa tom kriptovalutom jer su je još smatrali nezrelom i neozbiljnom.

Od tada tržište bitkoina je dosta sazrelo i puno ozbiljnih institucija i jakih privatnih kompanija je uložilo velike sume novca u bitkoin i čak krenuli da prihvataju valutu kao sredstvo kupovine.

Tesla je do sada napravio najveći bum na tržištu kada je kupio 1.5 milijardi $ bitkoina prošlog meseca što je i dovelo do toga da valuta pređe 50.000 $.

Autor: redportal.rs

#Goldman Saks

#Trgovina

#Volstrit

#bitkoin