I za njega je Jasenovac bio "radni logor"

Bivši predsednik Hrvatske Franjo Tuđman više puta tokom svog života pisao je o Jasenovcu i komentarisao dešavanja u ovom logoru u svojim intervjuima. Najtemeljnije je o logoru u Jasenovcu pisao u svojoj knjizi Bespuća povijesne zbilje u kojoj je negirao broj ubijenih kao i mnoge metode i razmere sistematskog ubijanja Srba, Jevreja i Roma.

- Promicatelji jasenovačkog mita, od samog početka do danas, ustraju na tome da je jasenovački logor bio organizovan s izričitom svrhom likvidacije svih zatočenika, te da su se u njemu svakodnevno vršili pokolji na stotine pa i tisuće Srba, Židova, Cigana i komunista. A istina je da je logor bio organiziran kao "radni logor" s mnoštvom poljodjelskih i tvorničko-obrtničkih radnih jedinica.

Pa nastavlja:

- U logor su pojedinačno, a ponajviše u manjim skupinama od po nekoliko desetaka ili stotina dopremane tisuće, pa i deseci tisuća nesretnih ljudi, ali i otpuštani, i odpremani u logore i na rad u Nemačku. Zatočenici su sve vrijeme bili iscrpljeni i mrcvareni pod nevjerovatno teškim i nehigijenskim uvjetima na radu, a pritom su bili mučenii ubijani za najmanji neposluh pojedinačno - osobito iznemogli i stari, a povremeno, obično pod izlikom odmazde za poginule ustaše ili za pokušaj bijega, bili su zverski ubijani i u manjim ili većim skupinama (na desetke pa i stotine ljudi). Na taj način u jasenovačkom logoru stvarno je stradalo nekoliko (vjerojatno 3-4) desetaka tisuća zatočenika. - pisao je Tuđman.

Foto: Wikipedia.org

Franjo Tuđman je imao ideju i da u Jasenovcu postavi spomenik i napravi zajedničku grobnicu kao što je fašistički diktator Franko u Španiji napravio zajedničku grobnicu za dve strane u Španskom građanskom ratu.

IZVOR: YT / RTS Sajt - Zvanični kanalRTS Sajt - Zvanični kanal

Franjo Tuđman je smatrao da Hrvati koji su ubijani od strane komunista i četnika trebalo bi da budu sahranjeni zajedno sa drugim žrtvama i da je to bio način da se obezbedi razvoj demokratije, što je evidentno još jedan pokušaj da se izjednače žrtve fašističke NDH sa svim drugim i da se tako relativizuju dešavanja u Jasenovcu.

U hrvatskom nedeljniku Start u aprilu 1991. govorio je da je hrvatski naod pretrpeo više žrtava od komunista i četnika nego Srbi, Jevreji i Romi od ustaša.

Autor: redportal.rs

#Franjo Tuđman

#Hrvatska

#drugi svetski rat

#jasenovac