Kokoška je razvio svoj sopstveni stil sa dramatično nervoznim načinom slikanja i skoro baroknom dinamikom oblika i boja.

Na današnji dan 1. marta 1886. rođen je austrijski slikar češkog porekla Oskar Kokoška.

Voleo je slikanje pa je u periodu od 1905. do 1909. pohađao Školu umetničkih zanata u Beču, pod uticajem bečkog jugendstila. Poznato je da je Hitler silno želeo da postane slikar. Međutim kada je drugi put pokušao umesto njega je primljen ovaj slavni slikar, što mu ovaj nije oprostio.

Kokoška napušta Austriju posle petodnevnog građanskog rata 1934. Četiri godine provodi u Pragu gde izrađuje portret čehoslovačkog predsednika Tomaša Masarika. U Pragu upoznaje svojom buduću suprugu Oldu. 

Kad je Hitler prekšio Minhenski sporazum zbog ranijeg animoziteta prema Kokoški njegove slike su postale nepodobne za Hitlerov režim, oni su to nazvali degenerisanom umetnošću pa se on zbog toga seli u London.

Oskar Kokoška postaje britanski državljanin i 1948. je sa 18 slika zastupljen na venecijanskom Bijenalu.

Od 1953. živeo je na Ženevskom jezeru. Kokoška je razvio svoj sopstveni stil sa dramatično nervoznim načinom slikanja i skoro baroknom dinamikom oblika i boja. 

U Salcburgu od 1950-60 vodi letnju akademiju likovne umetnosti, a za operske produkcije u okviru salcburškog letnjeg festivala, kreira, pored scenskog dizajna, čak i kostime. 

Umire 1980. u Montreu u Švajcarskoj.

Crveno jaje, jedna od Kokoškinih slika

Foto: artnit.ne

Autor: redportal.rs

#Hitler

#akademija

#kokoška

#slika

#stil