Zombi crvi 😱

Prošle godine istraživači su došli na pomalo morbidnu ideju: da bace leš aligatora na dno okeana da bi otkrili koja bića će doći da se oslade ovom nenadanom užinom. 😏 Lešina je spuštena na dubinu od čak 2.000 m. Sada, godinu dana kasnije, vratili su se sa kompletiranom studijom i sa informacijama ko se sve gostio na banketu.

Februara 2019. godine istraživači sa pomorskog odseka (Marine consortium) Univerziteta Luizijana izveli su prvi eksperiment sa ostacima reptila u okeanu. Ovakav tip eksperimenata, koji se naziva fall experiment, bavi se direktno proučavanjem šta se događa kada lešine krupnih životinja (poput kitova) padnu na dno okeana i mora.

Za biologe koji se specijalizuju za pomorski svet ovi eksperimenti daju mnogo informacija o vrlo specifičnim eko-sistemima na dnu okeana. Istraživači su prvenstveno želeli da vide kako će bića sa dna mora u Meksičkom zalivu reagovati na vrlo neobičan izvor hrane, tj. na aligatore.

U studiji koju su objavili u časopisu PLOS One tim se vodio pretpostavkom da će veoma čvrsta koža aligatora biti nepremostiva prepreka za većinu strvinara na dnu. Kako su i sami videli, ništa nije moglo biti dalje od istine.

Jedan aligator je bukvalno bio prekriven gigantskim izopodima, stopu dugim strvinarima koji su munjevito reagovali na ovaj besplatni ručak. Za 24 sata probili su kožu, izbušili sebi put kroz meso i počeli da jedu lešinu iznutra.

Drugi je hirurški očišćen od mesa za samo 51 dan, iza njega su ostale samo lobanja i kičma. Ono što je još zanimljivije, ovde su naučnici otkrili potpuno novu živuljku - crva koji se hrani kostima. To je novi pripadnik Osedax vrste, koja je inače poznata i pod drugim imenom - zombi crvi.

Sudbina trećeg aligatora je nepoznanica. Prve opservacije, koje su izvršene 9 dana nakon spuštanja na dno, zatekle su samo prazan konopac. Teg težak 20 kilograma za koji je lešina bila vezana, okovi i deo debelog konopca su pronađeni pored.

Začuđeni naučnici su odmah pokušali da izračunaju šta je to moglo tako lako da vuče i otkači velikog aligatora sa sve ostalom skalamerijom, i koja pride ima i toliko jak ugriz da je sposobna da u jednom potezu preseče kao ruka debeo konopac. 🤯

Nažalost, nije otkrivena nova neman. U pitanju je najverovatnije samo grenlandska ajkula. 😭😭😭

Autor: redportal.rs

#Aligatori

#Biologija

#Biolozi

#Lešina

#Meksički zaliv

#Nauka

#Strvina

#Strvinari

#more

#morska neman

#okean