Pašinjan zvao Putina

Jerminiju potresa nova politička kriza koja je izbila posle neopreznih reči premijera zemlje Nikola Pašinjana o ruskim raketama Iskander.

Kriza se pogoršala nakon što je Generalštab Oružanih snaga zemlje 25. februara zahtevao ostavku jermenskog premijera, rekavši da političko rukovodstvo vodi državu u opasnom pravcu. Sa svoje strane, premijer je optužio vojsku da pokušava da izvede državni udar. 

Popodne su u Jerevanu održani skupovi opozicije, kao i pristalica Pašinjana.

Pašinjan je u intervjuu za 1in.am govorio o eskalaciji sukoba u Nagorno-Karabahu u jesen prošle godine i tom prilikom, komentarišući izjavu bivšeg jermenskog predsednika Serža Sargsjana da su jermenske snage mogle na samom početku borbenih dejstava da upotrebe rakete Iskander, izneo tvrdnju da je uspešno dejstvovalo svega 10% tih raketa.

Zamenik načelnika Generalštaba Tiran Hačatrjan ismejao je ovu njegovu izjavu, dodajući da je to neozbiljno. Nakon toga je šef vlade Hačatrjana razrešio dužnosti.

U izjavi za jermenski Sputnjik stručnjak za ustavna pitanja Vardan Ajvazjan objasnio je da rukovodstvo Generalštaba Oružanih snaga Jermenije nastavlja da ispunjava svoje funkcije.

Prema njegovim rečima, premijer ne može da razrešava dužnosti predstavnike rukovodstva Oružanih snaga zemlje, već se to radi ukazom predsednika. Predsednik, prema Ustavu, ima tri dana da donese odluku. Ako to ne učini, odluku će doneti premijer.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i jermenski premijer Nikol Pašinjan razgovarali su telefonom o situaciji u Jermeniji, saopštio je portparol ruskog lidera Dmitrij Peskov. Peskov je naveo da je telefonski razgovor održan na inicijativu jermenske strane.

- Razgovarano je o situaciji u Jermeniji. Putin se založio za održavanje reda i mira u Jermeniji i rešavanje situacije u okviru zakona - precizirao je Peskov.

- Ruski lider takođe je pozvao sve strane na uzdržanost - dodao je portparol Kremlja.

Predstavnik ujedinjene opozicije Jermenije Iškan Sagtelijan govorio je o podizanju barikada u blizini zgrade Parlamenta u Jerevanu.

- Zatvorili smo aveniju Bagramijan barikadama sa obe strane - citirao ga je Sputnjik Jermenija.

Takođe je primetio da opozicija nastavlja da postavlja šatore. Pored toga, prema njegovim rečima, demonstranti nameravaju da provedu noć ispred zgrade Parlamenta.

Oko 19.00 predsenik Jermenije Armen Sarkisijan napistio je predsedničku platu i vereovato se uputio na konsultacije povodom novostale krize.

IZVOR: TW / @301_AD

Autor: redportal.rs

#Jerevan

#Jermenija

#Pašinjan

#haos

#iskander

#protesti

#putin

#vojska